Polivinil florür (PVDF)

PVDF, yarı kristalin fluoropolimer kategorisine aittir. Özellikle aşırı ısıl, kimyasal ve mor ötesi ortamlara maruz kaldıklarında fluoropolimerlerin sahip olduğu karakteristik kararlılığı gösterirler.

Bu polimerin iki önemli özelliği bulunur. İlki polimerin çok biçimliliği, ve ikincisi de pizoelektrik özellikleridir (mekanik baskı uygulandığında kristaller elektrik enerjisi üretir) Bu polimeri, dokunmaya duyarlı dizilimler, düşük maliyetli gerinim ölçerler ve yükte hafif ses dönüştürücüler için ideal kılan şey onun ikinci özelliğidir.

Geçmiş

1969: DR. Heiji Kawai, PVDF'nin pizoelektrik özelliklerini keşfeden isimdir.

1981: Furakawa ve Johnson, PVDF'nin pizoelektrik yapısını onaylamış ve Curie noktasını 103°C olarak tespit etmiştir. (Curie noktası, pizoelektrik etkinin kesildiği sıcaklık eşiğidir.)

Özellikler

Çok yüksek saflığa sahip olan PVDF çoğu asit, alifatik ve aromatik organik bileşen, klorlu solvent ve alkollere kimyasal olarak eylemsizdir.

Poliamidlerle kıyaslandığında aşınmaya karşı çok dirençlidir, sürtünme katsayısı düşüktür.

PVDF birçok sıcaklıkta kullanılabilir (yangına karşı mükemmel direnç gösterir), mor ötesi ışınlardan etkilenmez ve radyasyona karşı çok dayanıklıdır. PVDF'nin ısıl şekillendirme kapasitesi yüksektir ve kaynak yapılarak kolayca birleştirilebilir.

Uygulamalar

PVDF, şu sektörlerde kullanılır:

  • havacılık ve uzay
  • biyo teknoloji
  • elektronik sektörleri (örneğin robot teknolojisi, sensörler ve elektrik kablo yalıtımı)

Ayrıca şunlar üretilirken kullanılabilir:

  • boş lifler
  • yassı levhalar
  • tıp ve yiyecek-içecek endüstrisinde kullanılan tübüler zarlar

Süreçler

PVDF (poliviniliden florür), viniliden diflorürün polimerleştirilmesiyle elde edilir. PVDF alfa, beta, gama ve delta olmak üzere dört kristal fazda yahut formda bulunur.

AlfaPVDF (sol) ve BetaPVDF (sağ) yapısı için aşağıdaki grafiğe bakın.

Geri Dönüşüm

PVDF, geri dönüştürülebilir ve enerji geri kazanımında kullanılabilir.

Sık Sorulan Sorular

Etiketler

Sayfa başına dön