Polikarbonat (PC)

PC, günlük yaşantımızın birçok alanında kullanılan yüksek performanslı, sürdürülebilir ve eko verimli bir malzemedir. Berraklık, dayanıklılık, güvenlik, çok yönlülük ila ısı ve kırılmaya karşı direnç gibi eşsiz özelliklere aynı anda sahiptir. Polikarbonattan üretilen ürünler arasında çatı kaplaması ve vernik levhaları, optik ortamlar, IT parçaları, gözlük camları, tıbbi cihazlar, dinlence ürünleri ve gıdayla temas eden malzemeler bulunur. Güvenlik ve tüketici memnuniyeti bu ürünler sayesinde büyük ölçüde sağlanır.

Geçmiş

Polikarbonat birbirinden bağımsız olarak Bayer AG şirketinden Dr. G. Schnell tarafından Almanya'da ve General Electric şirketinden D. W. Fox tarafından ABD'de keşfedilmiştir. 50'li yılların sonlarından beri ticari uygulamalarda kullanılmaktadır. 

Polikarbonat ilk olarak distribütör ve sigorta kutuları gibi elektrik-elektronik uygulamalarında, ekranlar ve fiş bağlantılarında, seralar ve kamu binalarının camlarında kullanılmıştır. Çok geçmeden polikarbonat, çok yarayışlı özellikleri sayesinde birçok diğer uygulamada da tercih edilen malzeme haline gelmiştir.

1982 yılında ilk ses CD'si piyasaya sürülerek kısa zamanda teyp kasetlerinin yerini almıştır. 10 yıl içerisinde CD-ROM'lar optik ortam teknolojisindeki yerini almıştır. Bundan beş yıl sonra da ilk DVD'ler piyasaya sürülmüş ve bunu çok geçmeden Bluray teknolojisi takip etmiştir. Bu optik veri saklama sistemlerinin hepsi polikarbonata dayalıdır.

1980'lerin ortalarından bu yana polikarbonattan üretilen ve su sebillerine takılan 18 litrelik damacanalar yaygınlaşarak ağır ve kolay kırılır cam damacanaların yerini almaktadır. Bu hafif ve kolay kırılmayan damacanalar bugün birçok kamu binasında ve ofiste karşımıza çıkmaktadır.

ABD'de 1980'lerin sonundan beri otomobil ön farlarında kullanılan polikarbonat Avrupa'da 1992 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Bundan yirmi yıl sonra Avrupa'daki otomobillerin çoğunda polikarbonat ön far olduğunu görüyoruz.

Özellikler

Polikarbonat, yüksek performanslı teknik ürünlerin sofistike şekil ve ebatlarda üretimini mümkün kılmaktadır. Yaşam kalitesini ve dünya genelinde kullanıcıların ve tüketicilerin güvenliğini ve rahatlığını arttırır.

Ana yararları şunlardır:

  • Yüksek dayanıklılık
    Polikarbonat plastik çok dayanıklı bir malzemedir. Bu nedenle, ürünlerin uzun ömürlü ve yüksek performanslı olması istendiğinde tercih edilen malzemedir. 

  • Kırılmaya karşı dayanıklılık
    Polikarbonat, neredeyse kırılmaz bir malzemedir. Yüksek darbe direnci sayesinde, güvenilirlik ve yüksek performansın kaçınılmaz olduğu uygulamalarda daha yüksek güvenlik ve konfor sağlar. 
  • Şeffaflık
    Polikarbonat, alternatif malzemelere göre ışık geçirgenliği mükemmel olan son derece berrak bir plastiktir.

  • Hafiflik
    Polikarbonat hafif bir malzeme olduğu için mimari ve tasarım alanında yaratıcılık sağlar. Bu sayede kaynak verimliliği artar, ulaşımla ilgili finans ve çevre maliyetleri azalır. 


  • Termostabilite
    Polikarbonat plastik mükemmel ısıl direnç sağladığından dolayı daha yüksek sıcaklıklarda temizleme durumunda iyi hijyen koşullarının sağlanmasına yardımcı olur. 


  • Yenilikçi potansiyel
    Polikarbonatın sağladığı performans sürekli olarak iyileştirilmektedir. Teknik ve bilimsel yenilikler sayesinde yeni uygulamalar ve ürün yararları elde edilmekte, böylece pazardaki sektörler gelişerek müşterilere ilave hizmetler ve yararlar sağlamaktadır.

Uygulamalar

Polikarbonat bu özellikleriyle şu gibi uygulamalarda kullanıma uygundur:

Otomotiv

Ayna yuvaları, arka lambalar, dönüş sinyalleri, geri vites lambaları, sis lambaları ve ön farlarda kullanılan polikarbonat aracın eşsiz bir stile sahip olmasını sağlar.

Ambalaj

Polikarbonat şişe, kap ve sofra takımları kullanım ve temizleme (sterilizasyon) esnasında aşırı baskıya dayanabilir. Gıda servis edilirken, dondurulurken ve mikrodalgada yeniden ısıtılırken kullanıldığında zaman ve enerji tasarrufu sağlar. Neredeyse kırılır olmayan polikarbonat, camın yerini alabilecek daha güvenli bir alternatiftir. 

Ev Eşyaları ve Tüketim Ürünleri

Her türlü şekli alabilmesi ve sahip olduğu renk olanakları nedeniyle elektrikli su ısıtıcıları, buzdolapları, mikserler, elektrikli tıraş makineleri ve saç kurutma cihazları için mükemmel bir tercih olan polikarbonat ısıl direnç ve elektrik yalıtımı gibi bütün güvenlik gereksinimlerini karşılar.

Elektrik ve Elektronik

Polikarbonat, sahip olduğu hafiflik ve darbeye ve kırılmaya karşı dirençli yapısı nedeniyle cep telefonu, bilgisayar, faks makineleri ve çağrı cihazlarının kasaları için mükemmel bir tercihtir, günlük kullanımda karşılaşılan darbe, çizilme ve kazara düşürmelere karşı da dayanıklıdır.

Süreçler

Polikarbonat, prillerden yahut pelletlerden istenilen kullanıma uygun şekle dönüştürülür. Polikarbonat eritilir ve basınçlı şekilde bir kalıba dökülür, kullanıma bağlı olarak istenilen şekle sokulur.. Bu işlem, cep telefonu kasası gibi belli bir parça için binlerce kez tekrarlanır. Daha sonra bu parça genelde bitmiş ürünü birleştiren üreticiye gönderilir. İki başat işlem sonrasında polikarbonattan ürün üretilir:

Ekstrüzyon:
Eriyik polimer, "kalıp" denilen bir ağızdan sürekli olarak basılarak son şeklini alır. Kalıba dökülen eriyik, kalıp şeklini koruyacak şekilde kısa süre içerisinde soğuyarak katılaşır. Bu işlem sonucunda sınırsız uzunlukta boru, profil veya levha üretilebilir.

Enjeksiyonlu kalıplama:
Sıcak polimer bir kalıba basılır. Kalıp soğutulur ve sıcak polimer kalıbın şeklini alarak katılaşır. Bu işlem sonucunda muhafaza, tabak, şişe ve başka birçok uygulama gibi tek amaçlı son ürünler elde edilir.

Sahip olduğu mükemmel mekanik, fiziksel özellikler ve üstün işlenebilirlik özellikleri sayesinde üstün bir mühendislik plastiği olan polikarbonat, çoğu yüksek kaliteli ve dayanıklı uygulamada tercih edilen malzemedir. Tasarımcılar bu özellik kombinasyonuyla beraber geniş bir tasarım özgürlüğü elde eder.

Geri Dönüşüm

PC uygulamaları mekanik veya hammadde olarak %100 geri dönüştürülebilir ve çöp yakma tesislerinde enerji geri kazanımı sağlanabilir. En uygun geri kazanım seçeneği birçok koşula bağlıdır. Bu koşullar arasında mahalli mevzuat, plastik parça tasarımı, ayırma tesislerine erişim, bölgesel lojistik ve geri dönüşüm maliyetleri bulunur.

Sık Sorulan Sorular

Etiketler

Sayfa başına dön