Polimetil Metakrilat (PMMA)
PMMA (Polimetil metakrilat) yüksek ışık geçirgenliği, olağanüstü uzun hizmet ömrü ila mor ötesi ışınlara ve hava koşullarına karşı gösterdiği yüksek direnç ve sınırsız renk seçenekleri gibi spesifik özellikleri sayesinde diğer plastikler arasında kendini öne çıkarmaktadır. Buna ek olarak PMMA, en yüksek yüzey sertliğine sahip termoplastiktir. Bütün termoform yöntemleri kullanılarak üretilebildiğinden dolayı çok kreatif bir kapsam sunar. PMMA'in bir diğer faydası ise %100 geri dönüştürülebilir olması ve bu sayede doğal kaynak israfının önlenmesine önemli bir katkı sağlamasıdır.
Dünyanın en iyi bilinen plastik markalarından birisi olan PLEXUGLAS®, adeta akriliğin vücut bulmuş şeklidir. PLEXIGLAS® 1933 yılında Dr Otto Röhm tarafından Almanya'nın Darmstadt şehrinde icat edilmiştir.
- Geçmiş
- Özellikler
- Uygulamalar
- Süreçler
- Geri Dönüşüm
- SSS
Geçmiş
1901:Günümüzde Evonik Röhm GmbH şirketinin kurucu ortağı olan Otto Röhm, bitirme tezinde ilk defa "akrilik asit polimerleri" konusuna işaret etmiştir.
1930'lar: Otto Röhm, PMMA'in ticari bir malzeme olarak gelişimine izin veren önemli kararlar verdi. Röhm ilk PMMA ürün numunesini elde ettiğinde bu malzemenin birçok uygulamaya uyumlu hale getirilebileceğine ikna olmuştu.
1933: Röhn'ün tabiriyle "umut vadeden yeni malzeme" olan PLEXIGLAS® dört yıl sonra piyasaya sürüldü ve Paris'te düzenlenen World Expo'da Altın madalyaya layık görüldü.
1935: Enjeksiyonla kalıplanan ilk bileşenler dökme panelleri desteklemek amacıyla üretildi
1950s: Bu bileşenler otomobillerin arka ışık muhafazalarında camın yerini aldı. Bugün: PLEXIGLAS® günümüzde patyo kapıları ve seralar, LCD ekranlar ve Almanya'nın Münih eyaletindeki Olimpik Stadyum'un çatı tentesi gibi birçok uygulama alanında yaygın şekilde kullanılmaktadır.
Özellikler
- yüksek şeffaflık
- düşük geçirgenlik (>%92)
- mor ötesi ışıklara ve hava koşullarına karşı iyi direnç
- aşırı yüksek yüzey sertliği
- kimyasallara karşı iyi direnç
- kolay ısıl şekillendirme
Uygulamalar
PMMA'in en bilinen kullanım alanları güneş, yağmur ve kar gibi ekstrem hava koşullarına dayanabilen patyo tavanlar ve seralardır. Aynı zamanda otomotiv sektöründe iç ve dış aydınlatmada, gösterge muhafazaları, rüzgarlık ve ayna yuvalarında yaygın şekilde kullanılır. Bunun haricinde PMMA, LCD ekranların aydınlatma birimlerindeki ışık kılavuz panelleri, cep telefonu lensleri, arkadan aydınlatmalı ve dokunmatik ekranlar, ışıklı tabelalar, sokak lambaları ve endüstriyel lambalarda kullanılır. |
Süreçler
PMMA metil metakrilat (MMA) monomeri polimerleştirilerek üretilir. Kütle polimerizasyonu en yaygın üretim yöntemidir. Malzeme küçük granüller halinde gelerek daha sonra (enjeksiyonlu kalıplama ve ekstrüzyon gibi) bütün termoplastik yöntemleriyle kalıba dökülür.
Süspansiyon polimerizasyonu, akrilik damakların üretildiği işlemdir. Bunlar, toza benzeyen küçük, küresel partiküllerdir. Bu damakların granüllere benzer özellikleri vardır, ancak eşsiz ebat ve şekilleri sayesinde farklı uygulamalarda kullanılabilirler.
Ekstrüde PMMA levhalar, polimerleştirilmiş PMMA pelletlerinden elde edilir. Bunlar, bir ekstrüder içerisinde homojenleştirilir. Uygun araçlarla ekstrüde edilerek katı levha, çok katmanlı ve kıvrımlı levha veya tüp ve rod haline getirilir. Dökme levhalar, sıvı metil metakrilatın (MMA) MMA'in polimerleştiği iki cam levha arasına dökülmesiyle üretilir. Polimerleşme bir su banyosunda, sıcak hava fırınında veya Rostero işlemiyle gerçekleşebilir.
Geri Dönüşüm
PMMA, özel bir termal işlem kullanılarak veya doğrudan tekrar işlenerek yapı bileşenlerine ayrılmak suretiyle %100 geri dönüştürülebilir. Termal işleme yönteminde, PMMA yaklaşık 400°C sıcaklıkta ısıtılarak başlangıç malzemesi olan metilmetakrilat (MMA) elde edilir. Sıvı MMA, %99 oranında saflığa ulaşana kadar damıtılır, daha sonra üretim işlemlerinde başlangıç malzemesi olarak tekrar kullanılabilir. PLEXIGLAS®'ın doğrudan işlenmesi yöntemi, üretim yığınlarının öğütme ve tozdan arındırma işlemleri için düzeye göre ayrılması ve yeni levha elde etmek için ekstrüzyon işlemine geri getirilmesinden oluşur.