Yapı & İnşaat

Yapı ve inşaat sektörü 2010 yılında 9.54 milyon ton plastik tüketmiş (Avrupa'da toplam plastik tüketiminin %21'i) ve ambalajdan sonraki ikinci büyük plastik uygulama alanı haline gelmiştir. Örneğin yeni boru tesisatlarının büyük çoğunda plastik borular kullanılmaktadır. Bu, yıllık tonajın %50'sinin epeyce üzerinde bir hacim demektir. Bu pay her geçen gün artmaktadır.

Plastik malzemeler binalarda her zaman görünür olmamasına rağmen, yapı ve inşaat sanayisi bu ürünleri yalıtım, boru tesisatı, doğrama ve iç dizayn gibi geniş ve artan uygulama alanlarında kullanmaktadır. Bu artış büyük ölçüde plastiğin benzersiz özellikleri sayesinde olmaktadır.

  •  Dayanıklılık ve aşınmaya karşı direnç
    Dayanıklılık ve aşınmaya karşı direnç

    Plastikler, doğrama ve tesisat gibi uygulamalarda ideal, dayanıklı malzemelerdir.
    Ayrıca, paslanmazlıkları plastik borulara 100 yıl, yeraltı ve yerüstü kablolara 50 yıldan fazla kullanım ömrü sağlar.

  • Yalıtım
    Yalıtım

    Plastik malzemeler soğuk ve sıcağa karşı etkili yalıtım sağlar, sızıntıları önler ve evlerde enerji tasarrufu sağlayarak gürültü kirliliğini de azaltır.

  • Düşük maliyet
    Düşük maliyet


    Plastik parçaların üretimi ve montajı, parçalar özel tasarlanmış olsa dahi sıradan malzemelerden daha az maliyetlidir.

  • Minimum müdahale ve bakım
    Minimum müdahale ve bakım

    Plastik çok az bakım gerektirir, hatta hiç gerektirmez. Hafifliği nedeniyle plastik malzemelerin montaj, işletim ve bakımı kolaydır. Örneğin plastik borular esneklikleri sayesinde toprak hareketlerine dayanabilir.

  • Hijyenik
    Hijyenik

    Plastik boru, su tesisatı için ideal malzemedir. Plastikler, kolay temizlenebilir ve geçirimsiz olmalarından dolayı ev yüzeyleri ve zemin döşemelerinde de hijyenik bir tercihtir.

  • Sürdürülebilirlik
    Sürdürülebilirlik

    Plastikler, düşük maliyetli üretim, kolay montaj ve uzun ömür özellikleri sayesinde tasarruf sağlar. Ortalama bir evdeki plastik yalıtım ürünlerinin sağladığı enerji tasarrufu ile, imalatında kullanılan enerji yalnızca bir yılda geri kazanılabilir. Ayrıca bu plastikler tekrar kullanılabilir, geri dönüştürülebilir yahut enerjiye çevrilebilir.

  • Yenilik
    Yenilik

    Yıllar içinde plastikler yenilikçi şekil, özellik ve ebatlarıyla mimarlara bina tasarımında ilham vermiştir. Dahası plastiğin özellikleri de sürekli olarak geliştirilerek binanın maliyetinin azalmasına ve verimliliğinin artmasına katkıda bulunmaktadır.

  • Yangın güvenliği
    Yangın güvenliği

    Şimdiye kadar yapı-inşaat sektöründe kullanılan birçok plastik ürün yangına karşı gösterdiği reaksiyon ve dirence göre değerlendirilmiştir. Duman dedektörleri, alarmlar ve otomatik yangın söndürme sistemleri çoğunlukla plastikten yapılır ve sektörün başat polimeri olan PVC'nin başarısı büyük ölçüde yangına karşı güvenlik sağlayan yapısal özellikleri sayesinde elde edilmiştir. Ayrıca bir maddenin yangında ne şekilde davrandığını belli şartlar altında ve farklı senaryolar karşısında değerlendiren Yangın Güvenlik Mühendisliği alanındaki ilerlemelerin mevzuatta yer alması beklenmekte, bu sayede yangın güvenliği sürdürülür hatta iyileştirilirken plastik malzemelere daha çok yerilmesi amaçlanmaktadır.

Sayfa başına dön