Poliariletereterketon (PEEK)

PEEK malzemeler, iki eter ve bir keton grubuna ait tekrarlı monomerlerden oluşan, yarı kristalin ve yüksek derecede saf polimerlerdir.

PEEK'in belirgin niteliği yüksek sıcaklıklara dayanabilen mükemmel mekanik özellikleridir.

Geçmiş

80'li/90'lı yıllarda yüksek performanslı plastikler üretilmeye başlamıştır.

1983 yılında ICI ve Bayer, PEEK'i piyasa sürmüştür

Özellikler

Sağlam, opak (gri) bir malzeme olan PEEK'in eşsiz özellikleri arasında şunlar vardır:

  • kimyasallara, aşınmaya, elektriğe ve sıcaklığa karşı istisnai direnç
  • boyut kararlılığı
  • sayısız işleme olanağı

Uygulamalar

PEEK polimerler, yüksek performanslı birçok son kullanım uygulamasında tipik olarak işlenmiş metallerin yerini alır. Bu kullanım zenginliği kendini şu uygulama bileşenlerinde gösterir:

Otomobiller

Genelde otomotiv sektöründe kullanılan dişli, conta ve ara parçalarda metalin yerini alır. Kullanılan PEEK malzemeler ağırlık ve yakıt tüketiminin düşmesine, CO2 emisyonları, gürültü, titreşim ve sertliğin azalmasına yardımcı olur.

Hava taşıtları

Mekanik, termal ve tribolojik özellikleri benzersiz şekilde bünyesinde barındıran, kimyasallara ve elektriğe karşı mükemmel direnç gösteren yapısı sayesinde hava taşıtlarının kanat, motor ve yakıt sistemleri gibi bileşenlerinde kullanıma uygun olan PEEK polimerler, alüminyum, titanyum, magnezyum, pirinç, korozyona dirençli (CRES) veya paslanmaz çelik ve özel alaşımlar gibi metallerin yerini başarıyla alabilir.

Endüstriyel pompalar

Valfler ve contalar

İncecik silikon taşıyıcılar 

Bağlantılar 

Steril edilebilir ameliyat malzemeleri

Tıbbi implantlar

Süreçler

PEEK, sıradan termoplastik ekipmanlarda işlenebilir.

Dolgulu ve dolgusuz düzeyler pellet, toz veya ultra ince tozlarla beslenir.

Pelletler genellikle enjeksiyonla kalıplama, ekstrüzyon, monofilament ve tel kaplama operasyonları için önerilir. Tozlar, ekstrüzyonla birleştirmede kullanılırlen, ince tozlar genellikle kaplama ve basınçla kalıplama işlemlerinde kullanılır.

Geri Dönüşüm

PEEK, mekanik veya hammadde olarak tamamen geri dönüştürülebilir olan yapısı sayesinde sektörün bir başka temel beklentisini karşılamaktadır. Atık enerjisi, çöp yakma tesislerinde geri kazanılabilir.

En uygun geri kazanım seçeneği birçok koşula bağlıdır. Bu koşullar arasında yerel mevzuat, plastik parça tasarımı, ayırma tesislerine erişim, bölgesel lojistik ve geri dönüşüm maliyetleri bulunur.

Sık Sorulan Sorular

Etiketler

Sayfa başına dön