Plastikler sayesinde daha az yakıtla daha uzun süre uçuş
Plastiklerin her geçen gün daha fazla uçak parçasının yerini aldığını biliyor muydunuz? Airbus A380 uçağının kanat kutularında, uçak ağırlığını 1.5 ton azaltan plastik elyaf kompozitleri kullanılıyor. Böylece uçak daha uzun süre uçabiliyor ve aynı yakıt miktarıyla daha fazla navlun taşıyabiliyor. İşte şimdi enerji verimliliğinden bahsediyoruz!
Plastiklerin olmadığı bir havacılık ve uzay mühendisliği hayal edilemez
Herhangi bir uçağın iç kısmına şöyle bir bakmak bile bu ifadeyi doğrulayacaktır. Bir uçak tasarımında, minimum ağırlıkla maksimum hız elde etmek için kapı, doğrama, koltuk, iç döşeme veya ekipmanlar dahil her gram önem taşır. Ancak ağır işlere dayanıklı plastikler olmadan dümenler, dengeleyiciler, kanat yuvaları, kapaklar, rüzgarlıklar ve hatta lastikler gibi hassas parçaların zorlayıcı güvenlik gereklerini karşılaması imkansızdır.
Airbus A380 – plastikle kırılan bir dünya rekoru
Airbus A380-800 yolcu uçağı, 853 (standart sürümde 555) yolcu taşıma kapasitesiyle dünyanın en büyük yolcu uçağı unvanını elde etti. Bu uçak yapılırken kullanılan malzemenin yaklaşık %25'i elyaf kompozitleridir. Tam yolcu kapasitesiyle çalışan bir A380, teknolojik yenilikler sayesinde 100 km'de yolcu başına yalnızca 3.3 litre kerosen tüketerek 14,800 km uçabilir. A380 yolcu uçağı, 390 yolcu kapasitesi olan Boeing 747-800'e kıyasla birçok açıdan kesinlikle daha üstündür. Boeing 747'nin uçuş menzili 12,200 km olup, 100 km'de yolcu başına düşen kerosen tüketimi 4.3 litredir.
Daha hafif, daha sessiz ve çevreye daha duyarlı – geleceğin uçağı…
Yine de A380, bir kıstas değil. Gelecekte geniş gövdeli uçaklar üretilirken kullanılan malzemelerin %40 oranında kompozit olması bekleniyor. Plastik gövde ve kanatlara sahip olan bu uçaklar üstün dayanıklılık ve aerodinamik özellikler sağlayacaktır.
Karbon diyoksit ve nitrojen emisyonlarının, daha hafif üretilecek uçaklar sayesinde %50-80 oranında azalması bekleniyor.