Gıda ile Temas Eden Plastik Madde ve Malzemeler için AB Mevzuatı Semineri

Organizatör
Yer
İstanbul Pera House, İstanbul
Tarih
22-4-201522-4-2015
İletişim
Açıklama

Gıda ile Temas Eden Plastik Madde ve Malzemeler için AB Mevzuatı Semineri

Gıda ile Temas Eden Plastik Madde ve Malzemeler için  AB Mevzuatı Semineri geniş katılımla yapıldı

Gıda ile Temas Eden Plastik Madde ve Malzemeler AB Mevzuatı Semineri 22 Nisan günü İstanbul Pera House’da bulunan İngiltere Başkonsolosluğu ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı PAGEV, PAGEV Geri Dönüşüm İktisadi İşletmesi PAGÇEV, Miya GGD, Smithers Pira işbirliği ve İngiltere Başkonsolosluğu’nun katkılarıyla düzenlenen seminerde; Smithers Pira (İngiltere)’den James Cooke ile PAGÇEV Genel Koordinatörü Yağmur Cengiz konuşmacı olarak yer aldılar. Seminer, gıda ambalaj sektörünün ileri gelen firmalarının temsilcileri tarafından ilgi ile izlendi.

PAGÇEV Genel Koordinatörü Yağmur Cengiz yaptığı açış konuşmasında, Gıda ile Temas eden Plastik Madde ve Malzemeler hakkında bilgilendirme yaparak, PAGEV ve PAGÇEV faaliyetlerini anlattı. Ardından Smithers Pira’dan Mr. James Cooke’un sunumu gerçekleşti. Cooke’un sunumunda “Plastik Ürünler İçin Uygulama Tedbirleri” olarak da anılan ve gıda ile temas eden ve kullanımı güvenli olan plastik ürünleri belirleyen detaylı kuralları ortaya koyan 10/2011 sayılı AB, Amerika ve Ortadoğu Mevzuatı etraflıca ele alındı. Özellikle, Plastik Ürünler için Uygulama Tedbirleri ile Çerçeve Yönetmelik arasındaki ilişki anlatılarak yönetmelikte gıdaya temas eden maddelerde kullanılmasına izin verilen maddeler ve limit değerler de aktarıldı. Yönetmeliğe göre her bir plastik ambalaj malzemesinden gıdaya geçen toplam malzeme miktarının her 1 dm2 ambalaj malzemesi için 10 mg olduğu belirtilerek bu rakamın bebek ve küçük çocuklara yönelik ambalajlarda 60 mg olduğu vurgulandı.

Ayrıca kullanımı onaylanan yaklaşık 900 adet monomer veya katkı maddesi bulunduğu ve listede yer almayan hiçbir monomer veya katkı maddesinin gıdaya temas eden plastik ürünlerde kullanılamayacağı da belirtildi. Ancak plastik ürünler için kullanışlı olan tüm monomerlerin ve katkı maddelerinin bu liste içerisinde yer almasının sektör için avantajlı olduğu konusunda fikir birliği oluştu.

 

Plastik Ürünler için Uygulama Tedbirleri’nde son dönemlerde yapılan en dikkat çekici değişikliğin “Bisefenol A maddesinin Polikarbonat bebek biberonları üretiminde kullanımının yasaklanması olduğuna dikkat çekilerek, EFSA’nın ortaya koyduğu bilimsel kanıtlar ile bu uygulamaya karşı çıktığını ancak bu kararın siyasi olması sebebiyle değiştirilmesinin şimdilik gerçekleşmediğinin de altı çizildi.

 

Seminere; Farmamak, Petroyağ, Benoplast, Bora Plastik, Güncan Plastik, Süperfilm, Tepro, Pro-Pack, Yapraksan, Makplast, Elif Plastik, As Plastik, Altan Plastik, Arçelik, Perfetti, Intertek, Greif ve Cem Ofset gibi sekötrlerinin önemli firmalarının temsilcileri izleyici olarak katıldılar.

Etiketler

Sayfa başına dön