Yavuz EROĞLU’nun konuşmacı olarak yer aldığı ChemOrbis Konferansı’nda Türkiye Poliolefin piyasaları masaya yatırıldı…

PAGEV Başkanı Yavuz EROĞLU’nun konuşmacı olarak yer aldığı ChemOrbis Konferansı’nda, Türkiye Poliolefin piyasaları masaya yatırıldı…

1. ChemOrbis Poliolefin Konferansı, 150 şirket ve 230’dan fazla oyuncunun katılımıyla 10 Haziran 2014’te Taksim’de yer alan CVK Park Bosphorus Hotel’de gerçekleştirildi. Sabahki oturumlar Nexant Asia’nın Müdürü Andrew Lee Fagg’ın global piyasalarda monomerlerin görünümü ile ilgili sunumu ile başladı. Fagg temel olarak petrokimya sektörünün görünümü, olefin tedarikindeki gelişmeler ile bunların fiyatlandırma ve karlılık üzerindeki etkilerinden bahsetti. Etilen ve propilen piyasalarını karlılık açısından karşılaştıran Fagg, “Global etilen piyasalarında karlılık tedarik fazlası sebebiyle zayıfladı. Zira arz ve talep arasındaki ilişki marjlar üzerinde büyük bir etkiye sahip. Propilendeki karlılık ise halihazırda geçmişe kıyasla artış kaydetti,” şeklinde konuştu. Olefin piyasalarının geleceği ile ilgili, Fagg global olefin piyasalarının 2015’te kapasite fazlasıyla karşılaşmasının beklendiğini, 2020’de ise piyasaların talepte belirgin bir artış göreceğini belirtti.

Fagg’in sunumunun ardından, Nexant’ın Petrol ve Petrokimyasallar Müdürü Anna Ibbotson global poliolefin piyasaları hakkında konuştu. Ibbotson; poliolefin piyasalarındaki mevcut durum ve talebin görünümü ile ticaret modelleri üzerinde durdu. Ibbotson, “Global poliolefin talebinin yarısı Asya’dan geliyor ve Asya’yı Kuzey Amerika takip ediyor. Orta Doğu piyasasına baktığımızda ise, toplam talebin %40’ının Türkiye’den geldiğini görüyoruz. Türkiye’yi İran ve Suudi Arabistan takip ediyor,” dedi. Poliolefin piyasalarının büyüme oranları ile ilgili ise; Ibbotson, metalosenin daha geniş bir alanda kullanılması sebebiyle diğer PE ürünlerine kıyasla LAYPE’de daha fazla büyüme beklediklerini ifade etti. Ibbotson ayrıca ABD’nin ham madde piyasalarındaki yeni gelişmeler ile Asya ve Orta Doğu’daki ilave kapasiteleri takiben dünyada olabilecek ticari akımlar hakkındaki fikirlerini paylaştı.

İkinci oturum Petkim Petrokimya’da Yönetim Kurulu Üyesi olan Hayati Öztürk’ün Türkiye’nin petrokimya sanayisi ve poliolefin piyasası hakkındaki sunumu ile başladı. Öztürk, Türkiye’nin Güney Kore, Tayvan ve Singapur gibi kendi enerji kaynağı olmayan ama sektörde üstün başarılar elde etmiş ülkelerin petrokimya stratejilerini benimsemeye başladığını belirtti ve, “Ne yazık ki Petkim, Türkiye’nin toplam plastik talebinin yalnızca %18’ini karşılayabiliyor,” dedi. Öztürk, faaliyete geçecek olan rafinerileri ve bu yeni rafinerinin getirileri hakkında detaylı bilgi verdi. Rafinerinin 2017’nin sonu ya da 2018’in başında faaliyete geçmesinin beklendiğini kaydetti.

OPEX Fund’ın (Oil Product Export Development Fund of Iran) kurucusu ve Yönetim Kurulu Üyesi ve Matco Int’l Trading and Consulting Ltd CEO’su Dr. Seyed Mohammad Hosseini, İran’ın petrokimya sanayisi ile ilgili bir konuşma yaptı. Hosseini, İran’da halihazırda 47 adet aktif tesis bulunduğunu ve bu sayının yakın gelecekte 100’ü bulmasını beklediklerini söyledi. Hosseini, İran’ın global olefin ve poliolefin piyasalarında sahip olduğu pay ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Ayrıca, ülkenin petrokimya sektörü için 2020 hedeflerinden bahsetti. Hosseini’nin konuşmasının ardından, MTS Uluslar arası Taşımacılık ve Ticaret AŞ’nin Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Güçlü, ‘yetkilendirilmiş yükümlü statüsü’ hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

Öğle yemeğinden sonra üçüncü oturum Belçika merkezli Total Petrochemicals & Refining SA/NV şirketinden Kıdemli Teknik Mühendis Michel Defrang’ın esnek ambalajlar ve yeni metalosen teknolojisi hakkındaki sunumu ile başladı. Defrang’ın sunumu, dinleyicilerden büyük bir ilgi gördü ve Defrang’a konu ile ilgili birçok soru geldi. Bu sunumu; IHS’in Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesi direktörü Andrea Borusso’nun propilen uygulamaları ve eğilimleri ile ilgili yaptığı sunum takip etti. Global ve bölgesel anlamda PP piyasalarının büyüklüğü ve payı ile ilgili çok değerli bilgiler paylaşan Borruso, konuşmasında PP piyasalarındaki göreceli fiyatlandırma stratejilerine da değindi.

Seminerde Andrea Barosso moderatörlüğünde yapılan Panel oturumda PP ve PE ticaretindeki gelişmeler, Asya ve ABD’deki gelişmeler ile bunların global piyasalar ve Türkiye üzerindeki etkisi tartışıldı. Panele LyondellBasell Türkiye’nin Genel Müdürü Belkıs Tamakan, Farmamak Ambalaj Genel Müdürü Kurt Kuruç, Sem Plastik ve PAGEV’de Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu ve Tricon PE Ürün Müdürü Cem Doğanca katılımda bulundular.

Panelde konuşma yapan PAGEV Başkanı Yavuz EROĞLU; Türk Plastik İşleme Sektörünün başarılarından bahsederek, irili ufaklı ve çoğunluğu KOBİ'lerden oluşan 14.000 firmanın ve 250.000 çalışanın oluşturduğu bu başarının, Petrokimya sektöründeki yatırımlar ve distribüsyon ağının Dünya standardına taşınması ile daha kompleks ve katma değerli ürünlerle artarak devam edeceğine inandığını söyledi. Ayrıca Hammadde ithalatında kısa ve orta vadeli stratejilerle Plastik mamul üreticilerinin rekabetçiliğini azaltan vergi yüklerinin liberal bir yaklaşımla hafifletilirken, diğer yandan uzun vadeli stratejilerle Petrokimya yatırımlarının desteklemesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Seminer, PLASFED’de Yönetim Kurulu Başkanı olan Selçuk Aksoy’un poliolefin masterbatch uygulamaları hakkındaki sunumu ile sona erdi.

Etiketler

Sayfa başına dön