YAVUZ EROĞLU BAŞKANLIĞINDAKİ PAGEV HEYETİ İRAN TİCARET MÜSTEŞARI MAHMOUD AHMEDİ İLE BİR ARAYA GELDİ…
PAGEV, plastik sektörünün İran’dan hammadde ithalatını durduran kararın çözümüne yönelik girişimlerini sürdürüyor. İran, 24 Temmuz’dan itibaren ülkeden yapılan her türlü mal ithalatı sırasında kullanılan faturanın, İran’daki Türk Konsolosluğu'na onaylatılmasını zorunlu hale getirmişti. Firmaların üretimlerini durma noktasına getiren bu sorunun en kısa sürede çözülmesi için yoğun çaba harcayan PAGEV, Başkan Yavuz Eroğlu, Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Aziz Özay ve Genel Müdür Yağmur Cengiz’den oluşan heyet ile İran Ticaret Müsteşarı Mahmoud Ahmedi ve İSİAD Yönetimi ile bir araya gelerek sorunun çözümü hakkında kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdi.
Toplantıya İran Ticaret Müsteşarı Mahmoud Ahmedi’nin yanı sıra İranlı Sanayici ve İş Adamları Derneği (İSİAD) Başkanı Mehdi Culazade ve Yönetim Kurulu üyeleri ile Eski DEİK İran İş Konseyi Başkanı Reza Amuzager katıldı. PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu ve beraberindeki heyet, İran ve Türkiye arasındaki ticari işbirliği ve ortaklığın köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirterek bu işbirliğinin artarak devam etmesi gerektiğine inandıklarını belirtti. İranlı ve Türk işadamları olarak ticaretin geliştirilmesi yönündeki çabalara katkı vermek konusundaki isteklerini dile getirerek bu konuda her iki devletin de ticareti kolaylaştırıcı çabalarının artması yönündeki taleplerini ilettiler.
İran’a ihracat yapan kozmetik, gıda ve ilaç sektörlerinin bürokratik süreçlerden dolayı yaşadığı kayıplar konusunda da bilgi veren PAGEV Heyeti, son olarak İran’dan Türkiye’ye yapılan ithalatta Konsolosluk onayının zorunlu hale gelmesinin firmaların işbirliğini zorlaştırdığını vurguladı ve sorunun bir an evvel çözüme kavuşturulması konusunda destek istedi.
Konunun teknik detayları üzerinde yapılan görüşmelerin ardından bu toplantıların ve iki ülke işadamlarının sorunlarını çözme noktasında bilgi akış ve iletişimin devam etmesi yönünde görüş birliğine varıldı.
İran Ticaret Müsteşarı Mahmoud Ahmedi, PAGEV Heyetine 80 milyonu aşkın nüfusa sahip iki ülkenin 160 milyonluk büyük bir pazar oluşturduğunu ve kendilerinin de iki ülke arasındaki ticaretin kolaylaştırılmasını arzu ettiklerini söyledi.
İran Ticaret Müsteşarı Mahmoud Ahmedi ile yaptıkları görüşmenin çok olumlu geçtiğini belirten PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu ise Müsteşar Mahmood Ahmedi’ye ve İSİAD Başkanı Mehdi Culazade’ye davetleri için teşekkür ederek şunları söyledi: “İran ve Türkiye çok köklü bir geçmişe ve ticaret kültürüne sahip iki komşu ülke. Arzumuz bu işbirliğinin önümüzdeki yıllarda daha da geliştirilmesi ve ticaret hacminin mevcut rakamların üzerine çıkarılmasıdır. Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin İran’dan yaptığı ithalat 4,7 milyar dolar oldu. Aynı dönemde Türkiye’nin İran’a ihracatı ise yaklaşık 5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Plastik sektörümüz açısından ticaret hacmine bakacak olursak; 2016 yılında İran’a ihracatımız 181,3 milyon dolar olurken 400 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirdik. Sektörümüz dünyanın 6., Avrupa’nın ikinci büyük plastik üretim merkezi olarak her yıl artan oranda hammaddeye ihtiyaç duyuyor. İran da plastik sektörümüzün hammadde ithal ettiği ülkeler arasında yer almaktadır. Bu hammaddeler ülkemizde işlenerek, katma değer oluşturulup, yurtiçi tüketime ve ihracat pazarlarına sunuluyor. Bu şekliyle İran ile bu ticaretimiz iki komşu ülke için de olumlu. Ancak bizim için özellikle hammaddeyi ithal edip, katma değerli bitmiş ürünleri İran’a satmamız açısından çok değerli bir ticarettir. Dolayısıyla bu uygulama İran’dan hammadde tedarik eden, İran’a bitmiş ürün ihraç eden sanayicilerimiz ve ihracatçılarımızı olumsuz etkilemiştir. Gümrüklerde hammaddeler beklemekte ve bu hammaddelerle üretim yapacak firmalarımızın üretimleri durma noktasına gelmiştir.”
Sorunların çözümünde karşılıklı iyi niyet ve istişarenin önemli olduğuna inandıklarını dile getiren Yavuz Eroğlu, “Türk iş dünyası olarak iki ülke arasında ticaretin geliştirilmesi yönünde çabalara aktif katkı vermeyi ve bu konuda devletlerimizin kolaylaştırıcı yönde çabalarının artmasını talep ediyoruz. Şu an yaşadığımız güncel bu sorun da çok açık gösteriyor ki bizler sorunlarımızı iş dünyası ve devletler el ele vererek istişare içinde çözebiliriz. Bu açıdan PAGEV Heyeti olarak son derece olumlu geçen bir görüşme gerçekleştirdik. Sorunun çözümü konusunda beklenti ve önerilerimizi dile getirme fırsatı bulduk. Umuyoruz ki en kısa sürede çözüm yolunda karşılıklı atımlar atılır” dedi.