TÜRKİYE OYUNCAK SEKTÖRÜ DENGEYE KAVUŞTU ŞİMDİ SIRA KATMA DEĞERLİ ÜRETİMDE
Yerli üretimin, ithalat karşısında güçlenmesini sağlayacak yapısal adımları atarak Türkiye oyuncak sektörünün dengeye oturmasını sağladıklarını hatırlatan PAGEV Başkanı Eroğlu: “Şimdi sıra Ar-Ge ve tasarıma dayalı katma değerli inovatif oyuncaklar üretmekte”
Oyuncakçılar Derneği (OYDER), İstanbul’da gerçekleştirdiği iftar yemeğinde üyeleriyle bir araya geldi. OYDER Başkanı Raşit Akar, yaptığı konuşmada yeni döneme dair hedeflerini anlattı. Oyuncak sektörünün yerli üretici, ithalatçı, perakendeci ve toptancısı ile büyük bir aile olduğunu anımsatan Akar, kendilerini 2 yıllığına seçen herkese teşekkür ederek, tüm paydaşlara “Güç Birliği” yapma çağrısında bulundu. OYDER’in toplantısına katılan PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu ise konuşmasında, “Plastik Sektörünün Birleştirici Gücü PAGEV” olarak, ekonomiye ve istihdama sunduğu katkıların yanı sıra kültürel değerlerimizin gelecek kuşaklara aktarılması ve ülkemizin dünya çapında tanıtılmasında kilit rol oynayan yerli oyuncak sanayimizin gelişimine katkı sağlamaya devam edeceklerini söyledi. 2014 yılından itibaren oyuncak sektörü için pek çok yapısal reformun kapasını araladıklarını belirten Eroğlu, “o günden bugüne ciddi değişimler yaşandı. Türkiye Oyuncak Sektörümüzde yerli üretimle, ithalat arasında denge kuruldu. Şimdi sıra Ar-Ge ve kreatif tasarımlara dayalı katma değeri yüksek inovatif oyuncaklar üretmekte” şeklinde konuştu. OYDER Başkanı Raşit Akar, oyuncak sektörüne yıllardır yaptığı değerli katkılardan dolayı PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu’na, düzenlenen gecede plaket takdim ederek tüm firmalar adına teşekkür etti.
2014’TE YAPISAL REFORMALAR BAŞLATTIK
2014 yılına kadar yerli oyuncak sektörünün zayıf olduğunu hatırlatan Eroğlu, “Değişik pek çok sektör, sahip olduğu lobi gücüyle, kamuya kendini iyi tanıtıp, ihtiyaç duyduğu teşvik ve destekleri alırken, yerli oyuncak sektörümüz maalesef o yıllarda güçsüzdü. PAGEV olarak yol haritası belirledik ve işe öncelikle oyuncak sektörümüzü kamuya tanıtmakla başladık. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile 2014 yılının Aralık ayında yaptığımız Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sektör Çalıştayımızı, dönemin Başbakan Yardımcısı Fikri Işık’ın katılımıyla gerçekleştirdik. Başarılı geçen Çalıştay’ın ardından sektöre dair veriler ürettik. Yayınladığımız Türkiye Oyuncak Sektörü İzleme Raporu’nun çıktıları ile birlikte sektörün potansiyelini gören ve geleceğine inanan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, oyuncak sektörümüzü 2015-2018 Türkiye Sanayi Stratejisi Eylem Planı’na dahil etti. Sonrasında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Çin–Endonezya ve Malezya’yı kapsayan yurt dışı ziyaretine gittik. Heyette bulunmak ile birlikte dünya oyuncak pazarının büyük bölümünü elinde tutan Çin’i sahada inceleme fırsatı yakaladık. Çalışmalarımızda kullanılmak üzere Çin oyuncak sektörünün üretim yapısı, bölgesel dağılımı ve iş modelini kapsayan detaylı rapor hazırlayarak Cumhurbaşkanlığımıza sunduk” dedi.
HAKSIZ REKABETİN ÖNÜNE GEÇİLDİ
Yerli oyuncak sektörünün hak ettiği yere gelmesinin önündeki en büyük engellerden birinin haksız rekabet yaratan ithalat olduğunu tüm platformlarda dile getirdiklerini söyleyen Eroğlu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bu konuda da adım attığını vurgulayarak şöyle konuştu: “2015 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, yerli oyuncağın önünü tıkayan ithal oyuncaklardaki denetimleri sıkılaştırdı. Böylece miktar ve nitelik testlerindeki denetimi artırılan ithal oyuncakların hem çocuklarımızın sağlığı hem de yerli oyuncak sektörümüz için tehdit olmaktan çıkarıldı. Oyuncakta yerlileşmenin takipçisi olduk ve 2015 yılının Ağustos ayında bu kez de geniş katılımlı ‘Oyuncak Çalıştayını düzenledik. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımızın katılımıyla gerçekleştirdiğimiz Çalıştay, sektör temsilcilerimizden yoğun ilgi gördü”.
PAGEV OYUNCAK KOMİTESİ’Nİ KURDUK
Oyuncak sektörünün gelişimini sağlamak için kamu ile yapısal reformlara ilişkin adımlar atarken, öte yandan global pazarda var olmanın yolunun tasarımdan geçtiğini de hesaba kattıklarına işaret eden Eroğlu, “26 Ağustos 2015’te Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Başkanlığı’nda düzenlenen ‘Türk Tasarım Danışma Konseyi’ndeki çalışmalarımızı tüm Bakanlıklarımızla paylaştık. Yerli oyuncak konusunda aldığımız yol ve elde ettiğimiz başarılar bu alanda attığımız adımları hızlandırdı. Sektörle ilgili tüm çalışmalara rehberlik etmek, sektörün yurt içi ve yurt dışındaki etkinliğini artıracak çalışmaları hayata geçirmek üzere PAGEV Yerli Oyuncak Komitesi’ni kurduk. Plastik, kumaş, ahşap oyuncaklar, kart oyunları ve tasarımcıların içinde olduğu PAGEV Oyuncak Komitesi, yerli oyuncak üreticisinin yüzde 90’ını temsil etmekte. PAGEV Yerli Oyuncak Komitesi, sektörün en önemli buluşmalarından Kids Fuarı’na katıldı. Kamuyu yanımıza alıp sektörle iletişimi kuvvetlendirdik. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında çocuklarımızı, yerli oyuncaklılarımızla kucaklaştırmayı da ihmal etmedik” görüşüne yer verdi.
İTHAL OYUNCAK TAREKS KAPSAMINA ALINDI
22 Mart 2018 tarihinde 15. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ile İstanbul Oyuncak Fuarı’nın açılışını gerçekleştirdiklerini söyleyen Eroğlu, kamuda yaptıkları proaktif çalışmalarla yerli oyuncak sektörünün önemini perçinlediklerini ifade ederek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü ile denetimler konusunda oyuncak komite toplantımızı TÜYAP’ta gerçekleştirdik. Basında Yerli Oyuncak algısını güçlendirecek çalışmalara imza attık. PAGEV’in yoğun çalışmaları sonunda ithal oyuncaklar “Tareks” kapsamına alındı. Böylece yerli üreticiler rahat nefes alırken, haksız rekabetin önlenmesinde kritik eşik atlanmış oldu. Çoğunlukla İthalatçı ve perakendeci firmaların üye olduğu Oyuncakçılar Derneği OYDER ile o yıllardan itibaren ilişkileri güçlendirdik. Dernek içinde yerli oyuncak üreticilerinin temsilinin arttırılması noktasında mesafeler kat ettik. Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan kararla oyuncak bebeklere yüzde 25, oyuncak müzik aleti, cihazlar ve oyuncak silahlara yüzde 30, diğer oyuncaklara da yüzde 25 ek gümrük vergisi getirilerek yerli oyuncak üretiminin daha da desteklenmesi sağlandı. Yerli oyuncak sanayinin desteklenmesi ve Türkiye’de yerli oyuncak pazarını büyütecek projelerin hayata geçirilmesini istişare etmek üzere 23 Şubat 2019 tarihinde Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank’ı ziyaret ettik. Yapılan çalışmalara artan ivme ile destek sözü aldık. Son ikisi 2022 yılında olmak üzere toplam 15 PAGEV Oyuncak Komite toplantılarımızı gerçekleştirdik. Bire bir firmalarımızın problemleri olduğunda çözüm üretme noktasında kamu kurumlarıyla köprü görevini üstlendik. Mevzuat değişikliklerine, oyuncaklarımızın işlerini kolaylaştıracak şekilde katkı verdik. Son olarak 2023 yılında meydana gelen depremin yaralarını sarmak için afet bölgesine yardım tırlarımızı yollarken PAGEV Oyuncak Komitesi üzerinden "Çocuksu Mutluluk" kampanyasını başlatarak, çadırkentteki minik kalpleri sevindirdik. 2014 yılından bu yanan Oyuncak Sektörümüz büyüdü gelişti. Sektör içinde yerli üreticilerimiz üretimlerini geliştirdi, ithalatçılarımızın önemli kısmı üretime girdi. Piyasada üretici, ithalatçı, toptancı ve perakendeci dengesi sağlıklı şekilde kuruldu”.