TÜRKİYE’NİN KARTELLE MÜCADELESİ AVRUPA’YA İLHAM KAYNAĞI OLDU
Petrokimya kartellerinin, çeşitli bahanelerle üretimi kısıp hammadde fiyatlarını arttırmasına karşı mücadele veren Türk Plastik Endüstrisinin başarısı, Avrupalı Plastik Üreticilerine örnek oldu. AB Rekabet Kurumu’na çağrı yapan üreticiler, petrokimya kartellerine karşı harekete geçilmesini istedi.
Petrokimya kartellerinin çeşitli bahanelerle arzı kısmasıyla (kapanış, duruş, mücbir sebep vs) rekor seviyede artan hammadde fiyatları, Avrupalı plastik üreticilerini de isyan ettirdi. Türk Plastik Endüstrisi’nin, dolar bazında yüzde 150’yi bulan hammadde zamlarının perde arkasında petrokimya kartellerinin olduğunu savunup buna karşı mücadele başlatması ve sonuç alması tüm dünyada ses getirmişti. Dünyanın dört bir köşesindeki basının geniş yer verdiği Türk Plastik sektörünün kartellere karşı direnişi ve aldığı başarılı sonuçlar, Avrupalı plastik üreticilerini cesaretlendirdi. Avrupa’da, Türk Plastik Sektörünün kartele karşı mücadelesi ve kazandığı başarı gündeme geliyor. Zamların başladığı ilk dönemde; güçlü petrokimya kartellerinin kendilerini hammadde tedarikinde zora sokabileceğini düşünerek sessiz kalan Avrupalı sivil toplum örgütleri, Türk Plastik Sektörünün mücadelede başarılı sonuç almasının ardından sesini yükseltmeye başladı ve Avrupalı yetkili rekabet makamını göreve çağırmaya başladılar.
AVRUPA DA HAREKETE GEÇTİ
Avrupa Vinil Film ve Levhacılar Birliği (Vinyl Films and Sheets Europe-VFSE), Avrupalı hammadde üreticilerinin süregelen mücbir sebep ilanlarından duyduğu kaygıyı dile getirdi. Durumun yol açtığı ciddi hammadde sıkıntısı, VFSE üyelerinin üretimini de tehlikeye atıyor. Avrupa’daki zor duruma ABD ve diğer ülkelerin de katılmasıyla, hammadde ithalatı da zora giriyor. Plastik geri dönüşüm sektörü, henüz pandeminin etkilerinden sıyrılamamışken, Ocak 2021’den bu yana tüm dünya hammadde fiyat artışları ve hammadde sıkıntılarıyla boğuşuyor.
VFSE üyeleri, Avrupa’da toparlanmanın desteklenmesi için ambalaj, otomotiv, dekorasyon sektörlerine rekabeti koruyan, kaliteli plastik ürünler sunmaya kararlı. Bu hedefe doğru tüm çabaları göstermeyi sürdürüyor. Mevcut hammadde sıkıntılarının devam etmesi halinde plastik ürün tedarikinde sorunlar yaşanmaya başlayabileceği için değer zincirindeki tüm paydaşlardan daha fazla sorumluluk almalarını isteyen VFSE, hammadde üreticilerinin mücbir sebep beyanlarına da dikkatle yaklaşılmasını savunuyor. VFSE, Avrupa’nın plastik mamül üretim piyasasındaki kısa vadeli etkilerin hafifletilmesi için durumun yetkili makamlarca yakın takipte tutulması gerektiğini savunuyor. Avrupalı Plastik Üreticilerinin, petrokimya kartellerine karşı göreve çağırdığı yetkili makamın, Avrupa Birliği Rekabet Kurumu olduğu belirtiliyor. Rekabet Kurumu’nun harekete geçip geçmeyeceği ise sektör tarafından yakından takip ediliyor.