TOBB Ambalaj Meclisi Sektördeki Son Durumu Ele Aldı

TOBB Ambalaj Meclisi Toplantısı 20 Nisan tarihinde Meclis Başkanı Mustafa Tacir’in, sektörel dernek ve vakıf temsilcilerinin katılımları ile video konferans yöntemi ile gerçekleştirildi. Toplantıya katılan Meclisten Sorumlu TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Engin Yeşil, COVID-19 salgınının sanayi için sorun yarattığı ve TOBB’un çözüm aradığını belirtti.

Yeşil, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hizmetler sektörünün durma noktasına geldiğini, sanayide ise tedarik zincirlerinin bozulduğunu, uluslararası ticaretin yara aldığını, zor günlerden geçildiğini vurgulayarak, bu zorlu sürecin en başından itibaren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak öncelikli görev yapıldığını ve sanayiden gelen taleplerin TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından her gün ilgili bakanlara iletilerek çözüm arandığını da paylaştı. Çözülen konuların da sanayicilere günlük olarak iletildiğini kaydeden Engin Yeşil, çözüm beklenilen sorunların anlık olarak TOBB’a iletmesinin beklendiğini ifade etti.

Gündemin ikincisi maddesi olan; COVID-19 salgın hastalığına karşı alınan ekonomik önlemler ve bu önlemlerin ambalaj sektörü ile ilişkilendirilmesi maddesi ile ilgili olarak değerlendirme yapan Ambalaj Meclis Başkanı Mustafa Tacir; COVID-19 salgını nedeniyle sektör işletmelerinde birçok önlemler alınmakta olduğunu ve ülkemizin ihtiyacı olan gıda, tıbbi malzeme, hijyen, temizlik ürünlerinin tedarikinde bir aksama yaşanmaması adına ambalaj sektörünün gereken gayreti en üst düzeyde gösterdiğini belirtti.

COVID-19’un ambalaj sektörüne etkilerinin ele alındığı madde de görüşlerini aktaran Mustafa Tacir; genel anlamda bu salgın sonrasında Türkiye’deki reel sektörün büyük bir kısmının gayet tabi ki sıkıntı içerisinde ve kapanmayla karşı karşıya geldiğini, sanayinin ihtiyacı doğrultusunda taleplerin hem TOBB Yönetim Kuruluna hem de doğrudan ilgili bakanlıklara bildirildiğini kaydetti. Sektörden gelen talepler doğrultusunda, öncelikle sektörlerin ayakta kalabilmesi için nakit akışının sağlanmasının gündeme alındığını ifade eden Tacir, vergiler, SGK ödemeleri, muhtasarlar gibi kamunun alacakları hususunda daha esnek davranılmasının beklendiğini de ekledi. Ayrıca ambalaj sektöründe Avrupa’da %7,5 bir küçülmenin söz konusu olabileceği bilgisi alındığını ve bu kadar küçülme sonrasında oluşacak olan yeni piyasalarda çok farklı bir görüntü ortaya çıkacağı öngörüldü. Salgın sırasında gıda, temizlik, sağlık ürünlerine hizmet eden ambalaj sektörü için şu anda sorun görünmemekle birlikte, endüstriyel ürünlerde doğal olarak kapasitede bir boşluk olduğu bilgisi de paydaşlarca ortaya kondu.

Bir diğer konu olarak da, plastik ambalaj malzemelerine gelen ilave gümrük vergisi konusunda da; dönem dönem ülke ekonomisini koruma adına ithalatın azaltılması amacıyla belirli bir süre için bazı ülkelerden ithal edilen birtakım yarı mamullere ilave gümrük vergisi uygulamasının yürürlüğe konulduğu paylaşıldı.

Etiketler

Sayfa başına dön