TEGEV’in düzenlediği “İşyerlerinde Mentörlük” Arama Toplantısı gerçekleşti
Günümüz iş yaşamında firmalarımızın sürdürülebilir rekabetçiliği ve devamlılıkları için; araştırma ve gelişmeye, yeni teknolojilere yatırım yapmaları kaçınılmaz bir durumdur. Bu faktörlerin yanında önemli bir unsur da, insana yapılan yatırımdır. Kurumun devamlılığı için ve kurum kültürünün tüm çalışanlarca özümlenmesi, şirket politikalarının, çalışma stratejilerinin benimsenmesi firmalarımıza artı bir değer katmaktadır. Bu anlamda kurum içinde yer alan ve o kurum içinde farklı görevlerde çalışıp tecrübe kazanmış kişilerin yeni çalışanlara mentörlük yapmaları kurumun başarısına da yansıyacaktır. Mentor, güvenilir bir danışman veya rehberdir. Mentor, daha az deneyimli kişilere destek, danışmanlık, motivasyon sağlayan model olan bireydir. Mentorluk, deneyimli ve konusunda uzman bir kişinin (mentor) bilgi ve deneyimini, diğer bir kişiye aktardığı ve ona örnek olduğu öğrenme ve gelişim ilişkisidir. Mentor, çalışanın kurum kültürüne uyum sağlamasında ve yeni görevinde kendisini bekleyen zorlukları daha kolaylıkla aşmasında destek olur, yol gösterir.
Konunun önemine istinaden; mesleki ve teknik eğitimi, dünya standartları seviyesine yükseltmek ve bu amaç için “Yaparak öğren, öğrenerek yap” felsefesini hayata geçirmek üzere faaliyet gösteren Teknolojik Eğitim Geliştirme Vakfı (TEGEV) tarafından düzenlenen ‘’İşyerinde Mentörlük’’ konulu arama toplantısı İstanbul’da yapıldı. PAGEV’in eğitime verdiği önem çerçevesinde yakın temasta olduğu TEGEV’in arama toplantısına Vakfımızı temsilen; Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Ertemiz ve PAGEV Teknik Uzmanı Mustafa Gür katıldı.
Etkinliğin açış konuşmasını yapan TEGEV Başkanı Alpay Özkan, TEGEV ve faaliyetleri ile ilgili kısa bilgi verdikten sonra ‘’İşyerinde Mentörlük’’ konulu toplantıyla ilgili detayları katılımcılara aktardı.
TEGEV Genel Sekreteri Melda Murat Mitrani’nin TEGEV ve faaliyetlerini anlatan sunumunun ardından, CbyT Yönetim Kurulu Başkanı ve TEGEV Yönetim Kurulu Üyesi Lale Bauer ”İşyerinde Mentörlük’’ konulu sunumunu gerçekleştirdi. Bauer sunumunda; Mentörlük nedir? Mentörlüğün Türkiye’deki karşılığı, Mentör’ün faydaları, Mentör-Menti ilişkisi, Mentörlük ve Entellektüel tevazu, Mentörlük tipleri, şirket kültür ve vizyon transferi, Mentörlük fonksiyonları, Rakamlarla mentörlük konularına etraflıca değindi. Katılımcılar, Bauer’in verdiği bilgiler ışığında işletmelerinde yapmış oldukları örnek uygulamalar hakkında bilgi ve öneriler vererek, yaşadıkları problemlere çoklu katılımla çözüm önerileri getirdiler.
Toplantının asıl amacının ‘’Mentörlük’’ uygulaması hakkında farkındalık yaratmak olduğunu dile getiren Lale Bauer “Katılımcıların profilinden ve gerçekleştirilen uygulamalardan firmaların mentörlükle ilgili anlayışının gelişmiş olduğunun göründüğünü söyleyerek, asıl problemin mentörlüğün mavi yaka personele yayılması konusunda olduğunu tespit etmiş bulunmaktayız” dedi. Yalnızca bu konuyla ilgili ise başlı başına ayrı bir toplantı organize etmek gerektiğini belirten Bauer, tüm katılımcıların da ortak kararıyla bu verimli toplantıların devam etmesini ve sonucunda da örnek mentörlük uygulama metotları üreterek, sonuçlarını sektörlere sunmayı hedeflediklerini de belirtti.
İşyerlerinde Mentörlük Toplantısına Vakfımız PAGEV’in yanı sıra; TOFAŞ, Marmara Üniversitesi, Arçelik, Festo, Piksan CNC, TÜPRAŞ, PARSAN, Ford Otosan, Unigrup, Erde Dış Ticaret, Enka Civata, EagleBurgmann, CbyT gibi kurum ve şirketlerin yetkilileri de katıldılar.
Toplantının son bölümünde; ‘’Industry 4.0 Yetkinlikler ve Yeterlilikler’’ ve ‘’Mentörlük Uygulamaları’’ konulu çalışma toplantılarının Haziran ayı içerisinde yapılması konusunda da karar alındı.