‘TASARIMLI OYUNCAK’ İÇİN TÜM BAKANLIKLAR SEFERBER OLDU

Çizgi filmler yerli oyuncak sektörünün yolunu açacak...

Türkiye’de oyuncak sektörünün korunması ve tekrar canlanması için sürdürülen çalışmalar tasarım ayağı ile devam ediyor. T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın başkanlığında düzenlenen 12. Türk Tasarım Danışma Konseyi’nin öncelikli gündem maddesi oyuncak tasarımı oldu. PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu tüm bakanlık temsilcilerininde katıldığı toplantıda,tasarlanacak yerli oyuncaklar için atılması gereken adımları aktardı. Sektör, yaratılacak yeni karakterlerin çizgi filmlerle desteklenmesini istiyor.

Türk plastik sektörü önderliğinde başlanan yerli oyuncak sektörü üretimi çalışmalarında tasarım aşamasına geçildi. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin en önemli tasarımcılarıyla bir araya gelen PAGEV (Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı), üretilecek yeni oyuncakların tasarımı için yapılması gerekenleri 12.Türk Tasarım Danışma Konseyi’nde T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile paylaştı. PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu’nun gerçekleştirdiği sunum ile tasarımaşamasının yönetiminde atılması gereken adımlar, beklenti ve istekler dile getirildi.

Toplantıda, kültürel değerlerin bir yansıması ve çocukların geleceğine yönelik önemli bir başlangıç noktası olarak kabul edilen oyuncakların Türkiye’deki üretim aşamasının tasarımla desteklenmesi gerektiği belirtildi. Özellikle üretimi yapılacak yeni oyuncaklar için tasarım ölçeğinin tekrar gözden geçirilmesi beklendiği aktarıldı. Eğitim desteğine dikkat çekildi ve bazı üniversitelerde Oyun ve Oyuncak Tasarımı konusunda öğrencilere seçmeli/ek dersler verilmesigerektiği vurgulandı. Oyuncakların tasarımı için yazılım-donanım ile mesleğe oryantasyon süresi desteği, kalıp maliyetlerinin teşviki, numune oyuncak temini ve gümrük işlemleri için kolaylık sağlanması da istekler arasında yer aldı.

Ayrıca PAGEV öncülüğünde oyuncak sektörünün üniversitelerin endüstriyel tasarım bölümü son sınıf öğrencilerinin bitirme tezlerinin oyuncak tasarımı konusunda oluşturulması yönünde bir çalışma başlatıldı.

12. Türk Tasarım Danışma Konseyi toplantısında yerli oyuncak sektörü için desteklerine devam ettiklerini belirten PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu,“Yerli oyuncak üretimi için tüm süreçler ile PAGEV olarak bizzat ilgileniyoruz. Tasarım da üretimimizdeki en önemli aşama. Türk Tasarım Konseyi’nde Sayın Bakanımıza geçtiğimizde günlerde Türkiye’nin en önemli tasarımcılarıyla gerçekleştirdiğimiz toplantımızın sonuçlarını aktardık. Yeni oyuncaklarımızın üretim, tasarım, reklam ve pazarlama konusundabirçok desteğe ihtiyacı var.Ancak bu şekilde planladığımız üretimi gerçekleştirebiliriz. Oyuncak sektörü dünyada ve Türkiye’de giderek büyüyor. Bildiğiniz gibi karakterli ürünler, geleneksel oyuncaklar ve dijital oyuncaklar artık bir bütün olmaya doğru gidiyor. Dünyanın birçok ülkesinde oyuncaklar ve bu oyuncakları oluşturan karakterler özellikle çizgi film desteği ve çılgın tanıtımlarla çok geniş kitlelere ulaşıyor ve satış rakamları patlıyor. Bizler de benzer uygulamayı Türkiye’de hayata geçirebiliriz.Çizgi filmlerle yarattığımız karakterleri yerli oyuncak sektörü ile destekleyebiliriz. Hatta ilerleyen süreçte oyuncaklarımızı bilgisayar oyunlarına bile taşıyabiliriz. Bunu başarabilecek potansiyelimiz mevcut. Yalnızca başlangıç için biraz desteklenmeye ihtiyacımız var” dedi.

12.’si gerçekleştirilen Tasarım Konseyi toplantısının en önemli günden maddelerinden birini oyuncak tasarımının oluşturduğunu açıklayan T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık şunları söyledi: “Geçtiğimiz günlerde Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz Oyuncak Sektörü Çalıştayı'nda yerli oyuncaklar için tasarımın önemine değinmiştik. Bu doğrultuda oyuncak sektöründe tasarım konusunu Tasarım Konseyi bünyesinde ele almaya karar verdik. Toplantımızda, oyuncak sektörünün bu konudaki sorun ve ihtiyaçlarını dinledik. Bakanlık olarak tasarıma yönelik yeni destek mekanizmalarını kısa zamanda hayata geçireceğiz.”

Etiketler

Sayfa başına dön