PAGEV Konya Plastik Sektörünü Yakından Takip Ediyor
Konya plastik sektörü 2016 yılında 950 milyon dolarlık üretime ulaştı
Türkiye’nin gelişen sanayi altyapısı ile dikkat çeken illerinden biri olan Konya, plastik sektöründeki payını büyütüyor. Konyalı plastikçiler; 2016 yılında miktarda 250 bin ton, değerde ise 950 milyon dolarlık üretim gerçekleştirdi. Bu üretimleri ile ekonomiye 380 milyon dolarlık katma değer yarattı. İlden yapılan ihracat yılsonunda 115 milyon dolar oldu.PAGEV, plastik sektöründe önemli bir rol üstlenen Konya’nın 2016 yılı gelişimini değerlendirmek üzere düzenlediği toplantıda Konya’daki üyeleriyle bir araya geldi. Konya plastik sektörünün temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıda sektörün geleceği için atılması gereken adımlar değerlendirildi.
Türk plastik sektörünün birleştirici gücü Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), sektör temsilcileri ile bir araya gelmeye devam ediyor. 2017 yılının ilk durağını Konya olarak belirleyen PAGEV, düzenlediği toplantıda plastik sektörünün gelişimi, sorunları ve çözüm stratejilerini ele aldı. Konya plastik sektörünün 2016 yılı rakamlarının da açıklandığı toplantıya PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, PAGEV Yönetim Kurulu üyeleri ile plastik sektörünün temsilcileri katıldı.
Tarım ve hayvancılık alanlarında gücünü kanıtlayan Konya, son dönemde gelişen sanayi altyapısı ile dikkat çekiyor. Konya sanayinin en hızlı büyüyen üretim kollarından biri de plastik. Ambalaj, otomotiv, inşaat, ev gereçleri, tarım, makine ve kauçuk gibi birçok farklı sektöre yönelik plastik üretimi gerçekleştiren Konyalı plastikçiler 10 bin kişiye istihdam yaratıyor.2016 yılında Konya plastik sektörü miktarda 250 bin ton, değerde ise 950 milyon dolarlık üretim gerçekleştirdi. Aynı dönemde 115 milyon dolarlık ihracata imza atan Konyalı plastikçiler, 380 milyon dolarlık katma değer yarattı. Yılsonunda ilden yapılan plastik hammadde ithalatı 245 milyon dolar oldu.
Toplantıda Konya’da sektörün gelişimine engel olan lojistik, makine ve kalıp üretiminde dışa bağımlılık, yerli üretimin geliştirilememesi, plastik ambalajın kamuoyunda yanlış algılanması, hammadde maliyetleri, Konya’da plastik sektörüne yönelik teşviklerin azlığı ve nitelikli iş gücü ilgili sorunlar da masaya yatırıldı ve çözüm önerileri değerlendirildi.
PAGEV’in Türk plastik sektörü adına yürüttüğü faaliyetlerin de paylaşıldığı çalıştayın sonunda Konyalı plastikçiler, PAGEV’in Konya plastik sektörüne gösterdiği yakın ilgi ve sektöre liderlik eden çalışmalarından duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Ayrıca Konya plastik sanayicileri PAGEV’in T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte kurulumu için protokolünü imzaladıkları PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi projesinin Türkiye’nin milli projelerinin temelini oluşturacak endüstriyel beceri ve yeteneklerin geliştirilmesini sağlayarak Türkiye plastik sektörü ve Konya plastik sanayisinin gücüne güç katacağını söyleyerek projeyi desteklediklerini açıkladılar.
Çalıştaya katılan Konya plastik sektörü temsilcileri, kendilerinden yeni bir zorunlu kesinti alınmasına sebep olan ve hiçbir işlevi olmayan Plastik Tanıtım Grubunun (PTG) kapatılmasından dolayı memnun olduklarını dile getirerek bu konuda yürütülen başarılı çalışmalardan dolayı PAGEV ve yönetim kurulunu tebrik ettiler.
Konya plastik sektörünün değerlendirildiği toplantının açılışında konuşan PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “Bir yıl içerisinde iki kez Konya’da üyelerimiz ve sektörle biraraya geldik. Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Odası ve MÜSİAD Konya ile yakın işbirliği içinde bölge sanayinin kalkınmasına destek olmaya çalışıyoruz. Konya üretim, ihracat, istihdam ve katma değeriyle sektörümüzün önemli bir merkezi haline geliyor. Yakın gelecekte Türkiye’nin plastik ambalaj, otomotiv plastikleri, plastik inşaat malzemeleri ve savunma sanayi plastiklerinde önemli bir büyüme potansiyeline sahip. PAGEV olarak Türkiye’nin önemli sanayilerinden biri olan plastik sektörünün Konya’daki gelişimine desteğimizi sürdüreceğiz” dedi.
Çalıştaya katılan Şekeroğlu Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şekeroğlu, PAGEV’in yaptığı hizmetlerle Türkiye’deki sivil toplum örgütlerine çok başarılı bir örnek oluşturduğunu belirterek “Yalnızcasivil toplum örgütlerine başkan seçmekle firmalarımızın görevi bitmiyor. Aktif olarak çalışmalara katılım göstermek, destek ve güç vermek sorunların çözümünün anahtarı. PAGEV’inçalışmalarını Konya sanayicileri olarak destekliyor ve Konya’da yaptıkları tüm çalışmalar için teşekkür ediyoruz” dedi. Ayrıca Şekeroğlu, Türkiye’nin lojistik maliyetlerini düşürmek amacıyla TOBB bünyesinde yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgiler paylaştı.
Çalıştayda görüşlerini dile getiren bir diğer plastik sanayicisi ise PAKPEN Yönetim Kurulu Üyesi Fuat Tuza oldu. Tuza, “Plastik sektörünün sorunları hepsi çözülebilecek sorunlar, sektörde büyük bir dinamizm var. Bu heyecanla ve PAGEV’in de öncülüğünde sektörümüz çok daha ileri gidecektir. Bugüne kadar Türkiye plastik sanayinin büyümesinde öncü rolü üstlenen firmamız ülkemizin sanayisine katkı vermeye devam edecektir” diye konuştu.