PAGEV İSTANBUL 1. BÖLGEDEKİ ÜYELERİYLE BİR ARAYA GELDİ
İstanbul 2016 yılında 20 milyar dolarlık plastik üretti
Türkiye sanayisinin kalbi İstanbul, plastik sektörünün de merkezi konumunda yer alıyor. 2016 yılında miktarda yaklaşık 5 milyon ton, değerde ise 20 milyar dolarlık üretim gerçekleştiren İstanbullu plastikçiler, ekonomiye 8 milyar dolarlık katma değer yarattı. İstanbul’dan gerçekleştirilen plastik ihracatı ise geçtiğimiz yıl 3 milyar dolar oldu. Yaklaşık 5 bin plastik firmasının faaliyet gösterdiği ve 130 bin kişiye istihdam sağlayan İstanbul, Türk plastik sektörünün yüzde 62’sine ev sahipliği yapıyor.
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), sektörün nabzını tutmaya devam ediyor. Vakıf yönetimi bu kez Türkiye plastik sektörünün kalbinin attığı İstanbul’da sektör temsilcileri ile buluştu. Toplantıda PAGEV faaliyetleri paylaşılırken, üyelerin çalışmalar hakkında görüşlerine kulak verildi. Gelecek dönem çalışmalarıyla ilgili önerilerin de ele alındığı ‘İstanbul Plastik Sektör Buluşması’na PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, PAGEV Yönetim Kurulu üyeleri ile plastik sektörünün temsilcileri katıldı.
Plastik sektörünün kalbi İstanbul’da atıyor…
Türkiye sanayisi ve ekonominin kalbinin attığı İstanbul, en önemli üretim ve ihracat kalemlerinden biri olan plastik sektöründen aldığı payı büyütüyor. İstanbul’da 4 bin plastik firmasıfaaliyet gösterirken 130 bin kişiye istihdam sağlanıyor.
2016 yılında miktarda yaklaşık 5 milyon ton, değerde ise 20 milyar dolarlık üretim gerçekleştiren İstanbullu plastikçiler, ekonomiye 8 milyar dolarlık katma değer yarattı. İhracatları da geçtiğimiz yıl miktarda 1,3 milyon ton, değerde 3 milyar dolara ulaştı. 2016’da İstanbul’dan yapılan yurt içi satış ise miktar bazında 7,7 milyon ton, değer bazında ise 23 milyar dolar oldu.
İstanbul plastik sektörünün değerlendirildiği toplantının açılışında konuşan PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “İstanbul üretim, ihracat, istihdam ve katma değeriyle sektörümüzün en önemli merkezi. Plastik sektöründe faaliyet gösteren firmalarımızın yüzde 62’sine ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda 2016 yılında 5 milyon ton, değerde ise 20 milyar dolarlık üretim gerçekleştirildi. İstanbullu plastikçiler, ekonomiye 8 milyar dolarlık katma değer sağladı. Tüm bu verileri göz önüne aldığımızda İstanbul’a plastik sanayinin kalbi de diyebiliriz. Dünyanın en büyük 6’ıncı, Avrupa’nın ikinci büyük üreticisi olan Türkiye plastik sektörümüzün başarısında büyük bir rol üstleniyor. İstanbul’daki firmalarımızın en başta gelen sorunu sanayi arsasıdır. Pazar Marmara bölgesinde olduğu ve plastik ürünler hacimde büyük ve ucuz oldukları için pazara yakın üretim alanları zorunluluktur. Bu noktada İstanbul ve civarında temiz sanayi olan plastik endüstrisi için arsaların oluşturulması büyük önem taşımaktadır. Bu konuda dâhil, PAGEV olarak bizler de firmalarımıza destek olmak amacıyla yürüttüğümüz faaliyetlerimize devam ediyoruz. Sorunlarınızı çözmek, geleceği planlamak ve daha emin adımlarla ilerleyebilmek adına sektörün sesi olmaya çalışıyoruz. Türkiye’yi il il dolaşıyoruz. Bu kez de İstanbul’daydık. Yeni rotalarla yoluma devam edeceğiz. Sektörümüzün gelişimi ve geleceği için firmalarımızın yanında olacağız” dedi.
Yabancı yatırımcıların rotasını Türk plastik firmalarına çevirdiğini söyleyen Yavuz Eroğlu, dünya plastik sektörünün Türkiye ile büyüdüğünü açıkladı. Eroğlu, “PAGEV olarak sektörümüzün gücünü, gelişimini ve kalitesini tüm dünyaya duyurmaktan memnunuz. 2017 yılında T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın da katılımlarıyla sektörümüzün kalbi İstanbul’da “Küresel Plastik Zirvesi”ni gerçekleşeceğiz. Avrupa Birliği, ABD, Rusya, Çin, Hindistan, İran dâhil küresel tüm önemli oyuncular katılım gösterecek. Bu zirve Türk Plastik Sektörünün dünya çapında bulunduğu konumun tescili yanında Türkiye’ye ve Türk ekonomisine de güvenin bir göstergesi olacak” diyerek sözlerine son verdi.