ENTEGRE PLASTİK PARK PROJESİ’YLE GAZİANTEP DÜNYANIN PLASTİK MERKEZİ OLACAK

Gaziantep 2016 yılında 5 milyar TL’lik plastik üretti

Gaziantepli plastikçiler, 2016 yılında (halı ve çuval hariç) miktarda 600 bin ton, değerde ise 5 milyarTL’lik üretim gerçekleştirdi. Bu üretim miktarıyla ekonomiye 2 milyar TL’lik katma değer yarattı. 248 firma ile bölgenin plastik üretim üssü konumunda bulunan Gaziantep’te sektör temsilcileriyle buluşan PAGEV, sektörün sorunları ve geleceği için atılması gereken adımları değerlendirdi.

Türk plastik sektörünün birleştirici gücü Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), sektör temsilcileri ile bir araya gelmeye devam ediyor. Rotasını bu kez Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne çeviren PAGEV, sektörün bölgedeki üretim üssü konumunda bulunan Gaziantep’te düzenlediği toplantıda; plastik sektörünün gelişimi, sorunları ve çözüm stratejilerini ele aldı. Gaziantep plastik sektörünün 2016 yılı rakamlarının da açıklandığı ‘Gaziantep Plastik Sektör Buluşması’na PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, PAGEV Yönetim Kurulu üyeleri ile plastik sektörünün temsilcileri katıldı.

Güneydoğu’nun plastik üretim üssü Gaziantep…

2016 yılında (halı ve çuval hariç) miktarda 600 bin ton, değerde ise 5 milyar TL’lik üretim gerçekleştiren Gaziantepli plastikçiler, ekonomiye 2 milyar TL’lik katma değer yarattı. Gaziantep, 248 firma ile bölgenin plastik üretim üssü konumunda bulunuyor. Bölgedeki plastik firmalarının toplam istihdamı 15 bin civarında.

Halı ve çuval üretimi plastik hammaddesi kullansada ayrı sınıflandırılıyor…

Gaziantep’in en büyük sanayi tesislerini bünyesinde bulunduran halı ve çuval sektörünün de ana hammaddesi plastik. Ancak hammaddesi plastik olmakla birlikte halı ve çuval ürün olarak ayrı kategorilerde değerlendirildiğinden plastik üretim ve ihracat rakamları içinde sayılmıyor. Bu yönüyle bakıldığında plastikle ilgili verilen rakamlar buzdağının sadece görünen yüzü. Gaziantep’in bu sektörlerle birlikte toplam plastik hammadde tüketimi göz önüne alındığında asıl büyüklüğü de ortaya çıkıyor çünkü Gaziantep dünyada en büyük miktarda polipropilen kullanan şehir. Bu özelliği ile dünya petrokimya üreticileri tarafından Gaziantep’e “Mecca of Polyproylene” yani “Polipropilen’in Mekkesi” deniyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Gaziantep plastik sektörünün değerlendirildiği toplantının açılışında konuşan PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “Bölgenin üretim üssü konumundaki Gaziantep; üretim, ihracat, istihdam ve katma değeriyle plastik sektörümüzün en önemli merkezlerinden biri. 2016 yılında (halı ve çuval üretimi hariç) miktarda 600 bin ton, değerde ise 5 milyar TL’lik plastik mamul üretimi plastik sektörünün bu bölgedeki etkinliğini gözler önüne seriyor. Gaziantepli üreticilerimiz ve sektörümüzün değerli temsilcileri ile bir arada olmak, sektörün mevcut durumu ve geleceği konusunda görüş alışverişinde bulunmaktan son derece mutluyuz. Türk plastik sektörü, üretim ve ihracat rakamları ile gurur duyacağımız bir performans gösteriyor. Çoğunluğu KOBİ’lerden oluşan ve hammaddede yüzde 85-90 oranında ithalata bağımlı olmasına rağmen dinamizmi ve girişimcilikleri ile dünyanın parmakla gösterdiği bir başarı öyküsü yaratıyorlar. Dünyanın en büyük 6’ıncı, Avrupa’nın ikinci büyük üreticisi konumundayız. Bu başarıda payı olan firmalarımızı yürekten kutluyorum. Diğer yandan sektörümüzün vizyonunu ve gelecek stratejilerini belirleyerek daha iyi ne yapabiliriz, daha ileriye nasıl gidebiliriz bunları da şimdiden konuşmamız, planlamamız gerekiyor. Bunun için Gaziantep’teydik. PAGEV olarak üstlendiğimiz öncü rol ile Türkiye’nin önemli sanayilerinden biri olan plastik sektörünün Gaziantep ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki gelişimine desteğimizi sürdürmeye ve her zaman firmalarımızın yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Gaziantep dünyanın entegre plastik ürünleri üretim merkezi olacak…

Yavuz Eroğlu toplantıda doğal kaynak zengini Körfez ülkelerinin hammaddesi ile Türkiye’nin plastik mamul üretimindeki Know-How’ının birleştirilerek Uluslararası Kümelenme Modeliyle kurulması planlanan “Özel Entegre Plastik Parkı” projesini de anlattı. Projeyi Ortadoğu’ya, Adana Yumurtalık gibi enerji üstlerine yakınlığı, güçlü plastik işleme tesislerine ev sahipliği yapan Gaziantep’te hayata geçirmeyi düşündüklerine değinen PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, “Körfez ülkeleri petrol zenginliklerine rağmen plastik mamul üretiminde oldukça gerideler. Türkiye ise Avrupa’nın ikinci en büyük üreticisi konumundayken yeterli petrokimya üretiminin olmaması sebebiyle hammadde konusunda zorluklar yaşıyor. İşte tam bu noktada Körfez ülkeleri ve Türkiye’nin plastik sektörü açısından birbirinin eksiklerini tamamlayabileceğine inanıyoruz. Türk plastik sektörü olarak “Özel Entegre Plastik Parkı” bizim projelerimizden biri. Proje kapsamında doğal kaynak zengini Körfez ülkelerinin hammaddesi ile Türkiye’nin plastik mamul üretimindeki Know-How’ını birleştirmeyi planlıyoruz. Böylece her iki ülkede birbirlerinin tecrübe ve yeteneklerinden faydalanabilecek ve karşılıklı kazanç sağlanacak. Proje Türk plastik sektörünün üretim ve ihracat alanında büyümesine, dış ticaret açığının azalmasına ve istihdama katkı sağladığı gibi Körfez ülkelerinin daha katma değerli ürünlere geçişine yardımcı olacak. Ayrıca Gaziantep dünyanın entegre plastik ürünleri üretim merkezi olacak. Bu amaçla ülkemiz mevzuatında şu an için yer almayan uluslararası kümelenme modelini oluşturmak için Bakanlıklarımızla yoğun çalışma içerisindeyiz.” dedi.

Gaziantep Denge Gazetesi

 

Gaziantep Güncel Gazetesi

Gaziantep Zafer Gazetesi

Etiketler

Sayfa başına dön