PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu’nun Pet Şişelerdeki BPA Tartışmalarına İlişkin Açıklaması

DOĞRU BİLİNEN BÜYÜK BİR YANLIŞ:
PET ŞİŞELERDE BPA (BİSFENOL-A) YOK

Plastikler, tek bir yapıya sahip değildir, farklı kullanım amaçlarına göre farklı tipte plastikler üretilir. Pet şişeleri de içerecek şekilde ile sürekli gündeme gelen Bisfenol A (BPA) maddesi ise sadece polikarbonatta bulunur. Polikarbonata şeffaf ve sert bir yapı kazandırmak amacıyla kullanılır.

Çoğu tüketici PET ile Polikarbonat’ı karıştırmaktadır. Tüketicilerin karıştırmasının daha vahim olanı ise basında yer alan kanaat önderi konumundaki doktorların iki tamamen farklı maddeyi araştırmadan aynıymış gibi demeçler vermeleridir. Biz tüketicilerimizin PET şişelerde kesinlikle BPA olmadığını bilmelerini istiyoruz. PET ve Polikarbonat’ın hem isimleri hemde kimyaları birbirinden tamamen farklı iki maddedir. Yani ikiside metal olan altın ile gümüş için aynı madde demek gibi bir durumdan bahsedilmektedir.

PET şeffaf, sert ve hafif bir plastik türüdür. Neredeyse tüm küçükten büyüğe kullan at su şişelerinin, meşrubat şişelerinin ana hammaddesidir. Hijyenik olması ve içerisindeki gıda ve içeceğin tazeliğini koruması sebebi ile tüm dünyada gıda ve içecek endüstrisinin en büyük tercihidir.

PET şişeler sağlıklı oldukları tüm dünyada neredeyse tüm gıda güvenlik laboratuvarlarınca yapılan müteaddit testlerle ispatlanmıştır.

Ayrıca plastiklerdeki numaralar o plastiğin zararlı ya da zararsız olduğunu açıklayan bir gösterge değildir. Bu numaralar malzeme içinde kullanılan plastiğin hammaddesini tanımlar, sınıflandırır. Numaralar sayesinde sektörümüz için çok önemli olan “geri dönüşüm”ün kolaylaştırılmasını hedefliyoruz. Böylece aynı numaraları taşıyan plastiklerin bir araya getirilmesi ve geri dönüşümü çok daha kolay gerçekleştiriliyor. Bu doğrultuda tüketiciler de PET şişeleri altlarında geri dönüşüm üçgeni ve 1 numarasından kolayca ayırt edebilirler.

Her türlü bilgi konusunda tüketicilerimiz ve tüketici derneklerimizi bilgilendirmeye hazırız. Ancak özellikle plastik şişenin üstün özelliklerine karşı haksız rekabet yürüten bazı endüstrilerin, tüketicileri yalan bilgilerle korkutup plastik yerine daha pahalı kendi ürünleri almak için teşvik ettiklerini görüyoruz. Maalesef yaydıkları yalan haberlerle vatandaşlarımızı aldıkları içeceği eve götürürken kaygılandırıp suçluluk duygusu içerisine sokuyorlar. Ticari hırslarla ve yalan bilgilerle tüketicilerinkorkutulması kabul edilemez.

PAGEV olarak yanıltıcı bilgilerle gereksiz endişelendirilen tüketicileri bilinçlendirmek görevimiz. Bu çerçevede kamuoyunu bilgilendirmeye ve bilinçlendirmeye devam edeceğiz.

Etiketler

Sayfa başına dön