PAGÇEV’in Düzenlediği Yeni Ambalaj Yönetmeliği ve Atık Yönetimi Semineri Sektörün Yoğun Katılımı İle Gerçekleşti
Türkiye’nin ambalaj atıkları yetkilendirilmiş kuruluşu PAGÇEV atık yönetimi çerçevesinde; ambalaj atıklarının azaltılması, yeniden kullanımı ve geri dönüşümü için yürüttüğü çalışmalarına hızla devam ediyor.
PAGÇEV'in 24 Ocak 2017 tarihinde düzenlediği Yeni Ambalaj Yönetmeliği Ve Atık Yönetimi Semineri; 300'ü aşkın paydaşımızın katılımı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın uzmanları tarafından verilen eğitimler ile gerçekleşti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ambalaj Atıklarının Yönetimi Şube Müdür V. ve İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü uzmanları "Yeni Ambalaj Atık Kontrolü Yönetmeliği ve Ambalaj Bilgi Sistemi, Atık Yönetiminde Online Uygulamalar ve Sanayi Kuruluşlarında Atık Yönetimi" konularında paydaşların uygulamaları gereken zorunlu iş ve işlemler ile ilgili çok değerli bilgilerini paylaştılar.
PAGÇEV Başkanı Yavuz Eroğlu yaptığı açılış konuşmasında “Sorumlu endüstri olarak sürdürülebilirlik ve çevre kirliliğinin engellenmesi bunlar çok önemli ama başka bir şey daha var bizim ülkemizin özelinde bir konu var, biliyorsunuz bizde petrol ve doğalgaz kaynağı yok. Kendi ülkemizin kaynaklarını yurtdışına gönderiyoruz oradan üretimin hammaddesi olan malzemeleri alıp üretim yapıyoruz. Halbuki biz ambalaj atıklarını kaynağında doğru toplayabilsek ve bunları doğru geri dönüştürebilsek ekonomiye katkısı çok büyük olacaktır.” dedi.
Seminer programında konuşmasını gerçekleştiren PAGÇEV Genel Müdürü Yağmur Cengiz; “Bugün burada yönetmelikler ve yükümlülüklerimiz ile ilgili konuşacağız ama biliyorsunuz Ambalaj Atıkları Kontrol Yönetmeliğimiz yeni değişti ve hepimizi etkileyen köklü değişiklikler var. Atık Yönetimi Eğitim Seminer programımızı 3. Kez gerçekleşiyor, kurulduğumuzdan beri mutlaka sanayicimizi, danışmanlarımızı ve bütün paydaşlarımızı yeni yükümlülüklerimiz hakkında bilgilendirmeye özen gösteriyoruz. Bugünde oldukça yoğun bir katılım görmek bizleri çok mutlu etti. Bizler de PAGÇEV olarak sanayicimizi, belediyelerimizi, atık işleme tesislerimizi yükümlülükleri noktasında bilgilendirmeye devam edeceğiz” dedi.
İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden Sayın Elif MORİNA YILMAZ, yapmış olduğu sunumda Çevre Kanunu’nda atık yönetimine ilişkin genel prensipler ve mevzuatından bahsetti. Atıkların sınıflandırma türü bakımından toplamda 20 bölüm olan 839 atık kodu içinden, 405 atık türünün tehlikeli, 434 atığın ise tehlikesiz olduğunu kaydetti. Mali sorumluluk sigortasına da değinen MORİNA YILMAZ, tehlikeli atık miktarı 1 kg bile olsa işletmelerin bu sigortayı yaptırmak zorunda olduklarını ifade etti. Firmaların tehlikeli atıklarını maksimum 6 ay firmada bulunan geçici depolama sahalarında depolayabileceklerini söyledi. Ayrıca atıkların bertaraf/geri kazanıma gönderilmesi sırasında almaya gelen aracın plaka kontrolünü, şoförün ADR belgesini ve kimliğinin mutlaka kontrol edilmesi hususuna değindi. (Sunum linki için tıklayınız)
İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden Sayın Fatih YILMAZ, atık yönetiminde online uygulamalar konulu sunumunda TABS, MOTAT ve KDS sistemini katılımcılarla paylaştı. Atık üreticileri beyan formalarını, her yıl takip eden yılın en geç mart ayı sonuna kadar, bir önceki yıla ait bilgileri içerecek şekilde Bakanlıkça hazırlanan web tabanlı programı kullanarak doldurulması gerektiğini vurguladı. Tehlikeli atık taşıyan araç plakaları ATA-34-TA/ , tıbbi atık taşıyan araçların plakları ise ATA-34-TIB/ şeklinde olacağını belirtti. Atık gönderim işleminde, basılı Ulusal Atık Taşıma Formu (UATF) yerine MoTAT üzerinden otomatik olarak oluşturulan “Taşıma Numarası” kullanılacağını söyleyerek konuşmasını sonlandırdı. (Sunum linki için tıklayınız)
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ambalaj Atıklarının Yönetimi Şube Müdür V. Sayın Aylin ÇİÇEK, 27.12.2017’de yürürlüğe giren Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ile gelen değişiklikleri anlattı. Yeni yönetmeliğin özellikle evsel kaynaklı ambalaj atıklarının toplanması konusunda yaşanan sorunlara çözüm üretme odaklı olduğunu vurguladı. Piyasaya sürenler; yönetmelik ile üstlendikleri geri kazanım yükümlülüklerini, ürünlerinin ambalajlarına depozito uygulayarak veya yetkilendirilmiş kuruluşla anlaşarak yerine getirebileceklerini söyledi. Ambalaj atığı ayırma tesislerine çalışacakları belediye nüfusuna bağlı olarak sağlamaları gereken alan (m2) ve ayırma kapasitesi kriterlerine değinildi. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren plastik torbalar mesafeli sözleşmeler ile yapılan satışlar da dâhil olmak üzere satış noktalarında kullanıcıya veya tüketiciye ücretsiz temin edilemeyeceğini belirtti. (Sunum linki için tıklayınız)
Gerçekleşen sunumların ardından soru-cevap bölümünde katılımcılar sorularını direk yetkililere sorma fırsatı buldular. Seminer programımız plaket töreni ile birlikte son buldu.