PAGÇEV 170 BİN TON ATIK GERİ DÖNÜŞÜMÜ İLE EKONOMİYE 472 MİLYON TL KATKI SAĞLADI
Çevreci minikler geri dönüşüm eğitimini PAGÇEV’den istedi
Türkiye’nin ambalaj atıkları yetkilendirilmiş kuruluşu PAGÇEV, 2016 yılında 14 il ve 51 belediye ile yaptığı işbirliği sonucunda 170 bin ton ambalaj atığının geri kazanımını sağladı. Yaklaşık 9 milyon kişinin ambalaj atığına ulaşarak ekonomiye ise 472 milyon lira katkı sağladı. Bir yandan atık toplayan PAGÇEV,diğer yandan halkın eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi çalışmalarına da devam etti. Çevre Haftası’nda birçok il ve ilçede etkinlikler düzenleyerek çevreci miniklere geri dönüşümü aşıladı. Ayrıca ekranlarda PAGÇEV kamu spotunu izleyerek PAGÇEV’i okullarına davet eden Ankara’nın Nallıhan ilçesi Çayırhan Köyü öğrencileri ile bir araya geldi ve öğrencilere çevre ve geri dönüşümle ilgili eğitim verdi.
PAGÇEV (Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı Geri Dönüşüm İktisadi İşletmesi) ambalajdan kâğıda, metalden kompozit ürünlere kadar birçok ürünü geri dönüştürerek hem çevreyi koruyor, hem de ekonomiye sağladığı katkıyı artırıyor. Atıkların geri dönüşümü konusunda ilköğretim çağından başlayarak her yaşta farkındalık yaratmak ve kamuoyu oluşturmak amacıyla bilinçlendirme çalışmaları yürüten PAGÇEV, kamu kuruluşları ve STK’ların yanı sıra yerel yönetimlerle yakın işbirliği halinde pek çok projeyi hayata geçiriyor.
Türkiye’nin ambalaj atıkları yetkilendirilmiş kuruluşu PAGÇEV, bu yılki 5 Haziran Çevre Haftası kapsamında ambalaj atıklarının geri dönüşümü ve çevrenin korunmasına dikkat çekti.İstanbul, Ankara, Tekirdağ, Aydın, Çanakkale, Mardin, Bursa, Hatay ve Kocaeli gibi birçokil ve ilçeyi dolaşan PAGÇEV pek çok etkinlik gerçekleştirdi.
PAGÇEV, Çayırhan Köyü öğrencilerinin çağrısına kayıtsız kalmadı
Bu yıl en dikkat çekici etkinlik, Ankara’nın Nallıhan ilçesine bağlı Çayırhan köyü öğrencileriile oldu. PAGÇEV’in kamu spotunu ekranlardan izleyen ve Türkiye’nin geleceği, sürdürülebilir çevre ve yeşil bir gelecek için bir görev üstlenmek isteyen öğrenciler okullarına PAGÇEV’idavet etti. “Sorumlu endüstri, sorunsuz çevre” misyonuyla yola çıkan ve yalnızca atık dönüştürmeyi değil, insan hayatına dokunarak çevreyi dönüştürmeyi hedefleyen PAGÇEV, öğrencilerin çağrısı üzerine okulu ziyaret etti. Öğrencilerin hevesli ve meraklı bakışları eşliğinde çevre ve geri dönüşümeğitimi verildi. Köy okulunun tüm sınıflarınaambalaj atık biriktirme kutuları bağışlandı. Okul bahçesine kurulan atölye ile gün boyu çevre ve geri dönüşüm ile ilgili resimler yapan çocuklar, geri dönüşüm kahramanı PAG ile eğlendiler.
Yine Ankara’nın Yıldırım, Mamak, Çankaya, Keçiören ve Yenimahalle ilçelerinde de geri dönüşüm etkinlikleri devam etti. Öğrenciler bir yandan çeşitli yarışmalar, dans ve müzik gösterileri ile oyunlarla eğlendi, diğer yandan çevre ve geri dönüşüm konusunda bilinçlendirildi.
Bu yıl Çanakkale Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen Çevre Haftası etkinlikleri de yine birbirinden eğlenceli programlarla gerçekleştirildi. Çevre yürüyüşü ile başlayan etkinlik bölgedeki okullar arasında düzenlenen program ile devam etti. Programda çocuklar, düzenledikleri koro ve defileler ile eğlenceli vakit geçirirken alana kurulan seramik atölyesinde hünerlerini sergilediler. Çevre haftası etkinlikleri, Özgürlük Parkı’nda gerçekleştirilen Uçurtma Şenliği ile son buldu.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile Çorlu Belediyesi önü Cumhuriyet meydanında yaklaşık bin kişinin katılımıyla etkinlik düzenlendi. Çevre ve atıklar ile ilgili sorulardan oluşan zeminde ilerlemeli bilgi yarışmasında çocuklar kıyasıya yarıştılar.
PAGÇEV, Büyükçekmece Mimaroba’da‘Geri Dönüşüm Gelecektir’ projesi kapsamında halkı bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştirdi.
Aydın’ın Çine, Koçarlı ve Efeler ilçelerini de ziyaret eden PAGÇEV, bu ilçelerde belli alanlara kurulan stantlarda katılımcılara çevre, geri dönüşüm ve atık yönetimi ile ilgili bilgilendirmeler yaptı. Eğitim sonrası çocuklar geri dönüşüm kahramanı PAG ile keyifli vakit geçirdiler.
2016’da 9 milyon kişinin atığı geri dönüştürüldü…
2016 yılında 170 bin ton ambalaj atığını geri dönüştüren PAGÇEV ülke ekonomisine 472 milyon lira kazandırdı. Aynı dönemde 14 il ve 51 belediye ile yaptığı işbirliği sonucunda yaklaşık 9 milyon kişinin atığını geri dönüştürdü. Toplanan 170 bin ton atık arasında ilk sırayı yüzde 55 ile kağıt ve karton aldı. İkinci sırayı ise yüzde 32 ile plastik ürünler oluşturdu. PAGÇEV plastik atık geri dönüşümünde ülke ortalaması olan yüzde 27’nin üzerinde geri dönüşüm gerçekleştirdi. Geri kalan yüzde 13’lük bölümde metal, kompozit ve ahşap atıklar yer aldı. PAGÇEV’in 2017 yılı hedefi ise 250 bin ton ambalaj atığını dönüştürerek ekonomiye yaklaşık 700 milyon liralık tasarruf sağlamak.
Atık toplama çalışmalarının yanı sıra geri dönüşümü tüm ülke geneline yaymak üzere çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten PAGÇEV Genel Müdürü Yağmur Cengiz, “Piyasaya sürdükleri ambalaj atıklarının belgelendirme yükümlülüğünü üstlenmek üzere atık üreten sektörlerde faaliyet gösteren firmalar ile işbirliğinde bulunuyor hem de yerel yönetimlerle birlikte bu atıkların kaynakta ayrı toplanması faaliyetini yürütüyoruz. Bilinç yaratma konusunda eğitime verilen önem doğrultusunda özellikle ilköğretim okullarındaki eğitim programları ve ev kadınlarına yönelik farkındalık çalışmaları gerçekleştiriyoruz. 5 Haziran Çevre Haftası dolayısıyla da Türkiye’nin farklı illerinde pek çok etkinliği hayata geçirdik, yapılan çalışmalara destek olduk. Ambalaj atıklarının doğru şekilde toplanması, ülke ekonomisi ve çevreye kazandırılması için hayata geçirdiğimiz projeler tüm hızıyla devam edecek. Özellikle çocukların çevre ve geri dönüşüm bilincini erken yaşlarda edinmelerinin geleceğimiz açısından büyük önem taşıdığına inanıyoruz. Bu nedenle çocukların ambalaj atıklarının bilinçli kullanımı ve geri dönüştürülmesi sayesinde sadece bugün değil geleceklerine yatırım yaptıklarını ortaya koyan bilgilendirme faaliyetlerine ağırlık verdik” diye konuştu.