Koronavirüs önlemi kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı ve PAGEV işbirliğiyle Meslek Liselerinde Tek Kullanımlık Çatal Bıçak Üretecek
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) koronavirüs önlemleri kapsamında meslek liselerinde üretim çeşitliliğini ve kapasitesini artırıyor. Önce temizlik ve dezenfeksiyon malzemeleri üretimine odaklanan MEB, 81 ilde yaklaşık 54 bin okul ve pansiyonun temizlik ürünlerinin tamamını üretebilir duruma geldi. Sonra ikinci adım atarak maske üretimine girdi. Bu kapsamda 7 ilde seçilen Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde N95 standardında maske üretimi ve 21 ilde 37 okulda da cerrahi maske üretimi yapmak için adım attı. Gerekli yatırımları yapıyor. İlk maske Manisa’da üretildi. Şimdi de tek kullanımlık çatal, bıçak gibi ürünler üretecek. Bu konuda Bakanlık, Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) ile birlikte hareket edecek. PAGEV Gebze Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve PAGEV Halkalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde üretim yapılacak.
Konu ile değerlendirmede bulunan PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu şunları söyledi: “MEB ile plastik sanayine yönelik mesleki ve teknik eğitimde iş birliğini başarılı bir şekilde yürütüyoruz. Bu konuda PAGEV Gebze Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve PAGEV Halkalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini iş birliği protokolü kapsamında birlikte yürütüyoruz. Her türlü destek veriyoruz. MEB, koronavirüs önlemleri ile mesleki ve teknik eğitimde çok güzel adımlar attı ve temizlik ürünleri ve maske üretimine başladı. Şimdi bizim de alanımıza giren ve hastane/karantina merkezleri yanında hastalığın bulaşmasını önlemek amacıyla artık evlerde de tercih edilen tek kullanımlık plastik çatal, bıçak gibi ürünlerin üretimi için zaten Bakanlığımızla birlikte yürüttüğümüz iki lisemize her türlü desteği vereceğiz.”
Konuyu değerlendiren MEB Bakan Yardımcısı Mahmut Özer şunları söyledi: “Bakanlık olarak bu süreçte ihtiyaç duyulan ürünlere yönelik mesleki ve teknik eğitimin üretim kapasitesini devreye soktuk. Temizlik ürünlerini öncelikli olarak tüm illerimizdeki okul ve pansiyonlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yeniden yapılandırdık. Şu an itibariyle hiçbir sıkıntımız kalmadı. Tüm okullarımızın ihtiyacını karşılayabiliyoruz. Sonra maske üretimine girdik. Bu konuda piyasada hem erişim hem de fiyat açısından sıkıntı var. 7 ilde N95 standardında maske ve 21 ilde 37 Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde cerrahi maske üretimini planladık. Bu yatırımları uzun vadeli olarak değerlendiriyoruz. İlk üretim de Manisa’da gerçekleştirildi. Bu üretime her gün pilot okullarımız tedrici bir şekilde katılacaklar.”
Önlemler konusunda üretime yönelik üçüncü adımı attıklarını ifade eden Özer şunları söyledi: “Tek kullanımlık çatal, bıçak gibi ürünlere ilgi giderek artıyor. Bu konuda da PAGEV ile birlikte hareket edeceğiz. Ortak işbirliği kapsamında olan PAGEV Gebze Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve PAGEV Halkalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde üretim yapılacak. Her iki lisemize PAGEV gerekli yatırım ve teknoloji konusunda destek verecek. Ve üretim yapmaya başlayacağız. Önceliğimiz yine Bakanlığa bağlı kurumlar, okullar ve pansiyonlar olacak. Desteklerinden dolayı PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu’na teşekkür ediyorum.”