Kimya Sektörü, İhracatta Devlet Yardımları ve Yatırım Teşviklerini Görüştü

Kimya Sektörü, İhracatta Devlet Yardımları ve Yatırım Teşviklerini Görüştü

TOBB Türkiye Kimya Sanayi Sektör Meclisi, Ankara’da toplandı. Toplantıda Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tarık SÖNMEZ ve beraberindeki bürokratlar ihracatta devlet destekleri ve yatırım teşvikleri konusunda sektör temsilcilerini bilgilendirdi. TOBB Genel Merkezi’nde yapılan toplantıya, PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz EROĞLU ve Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Cemil ÇAKAR PAGEV adına katılım gösterdiler.

Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tarık SÖNMEZ konuşmasında 2015’in zor bir yıl olduğunu bildirirken, 2016’nın daha rahat geçmesini beklediklerini ve bunun için görev alanları itibariyle bir planlama yaptıklarını dile getirdi. Dünyada 2008 yılında baş gösteren krizin henüz tam olarak atlatılamadığını söyleyen SÖNMEZ, zayıf büyümelerin, küresel ihracat ve ithalatı da etkilediğini anlattı. Kimya sektörünün pek çok sektöre girdi sağlayan çok önemli bir sektör olduğunu ifade eden Müsteşar Yardımcısı SÖNMEZ, “Bazı sektörlere bakışın değişmesi, belki de daha fazla destek verilmesi gerekebilir. Kimya da bu gözle bakmamız gereken sektörlerden bir tanesi” diye konuştu.

PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz EROĞLU “Şu anki teşvik mevzuatında, Plastik ve Kauçuk üretimi yatırımları 6. Bölge dışında nerede yapılırsa yapılsın Genel Teşvik Uygulamaları kapsamında teşvik edilmektedir denilmektedir. Oysa Plastik mamul üretiminde lokal bazda faaliyet göstermenin daha rasyonel olması sebebiyle, plastik sektörü her bölgede en az bir ilde desteklenmelidir. Yine şu an geçerli teşvik mevzuatında; Motorlu Kara Taşıtları yan sanayi ve Beyaz Eşya kapsamında kauçuk ve plastik hortum, boru, vb. gibi ürünlerin üretilmesine yönelik yatırımlar ise Bölgesel Teşvik Uygulamaları kapsamında değerlendirilebilmektedir denilmektedir. Oysa Plastik Ambalaj sektörü birçok uygulaması ile (akıllı ambalajlar, modifiye atmosferli ambalajlar, Antibakteriyel ambalajlar, gıda ömrünü uzatan diğer ambalaj uygulamaları, biyoplastikten ambalajlar), plastik inşaat malzemeleri enerji verimliliği oluşturan türleri ile (izolasyon malzemeleri, depreme dayanıklı plastik inşaat yapı malzemeleri vs), plastik elektrik elektronik malzemeleri tümüyle, Plastik savunma sanayi parçaları tümüyle hep aynı teşvik metnine eklenmelidir” dedi.

TOBB Türkiye Kimya Sanayi Meclisi Başkanı Timur ERK’ de konuşmasında, 30’u aşkın sektöre hammadde ve ara girdi sağladıklarının altını çizerek sektörün ekonomideki ağırlığı üzerinde durdu. Bir ülkenin gelişmesinin kimya sektörü ile paralel seyrettiğini kaydeden ERK, son senelerde alınan devlet desteği için teşekkür etti.

TOBB’da yapılan Türkiye Kimya Sanayi Meclisi Toplantısı’na Ekonomi Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, TÜBİTAK, TSE gibi kamu kurumlarının yanı sıra, sektörde etkin olan birçok STK ve kurumun temsilcileri de katıldılar. Açılış konuşmalarının ardından yapılan sunumlarda ise sırasıyla; Uluslar arası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi, Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği, Pazara Giriş Bilgilerinin Desteklenmesi konulu sunum Ekonomi Bakanlığı, İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ahmet CANLI tarafından gerçekleştirildi. Bir sonraki sunum olan Yurtdışından Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesi ise Ekonomi Bakanlığı, İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Nilüfer SANDALLI tarafından yapıldı.

Verilen aranın ardından Türk Ürünlerinin Yurtdışında Markalaşması, Türk Malı İmajının Yerleştirilmesi ve TURQUALITY’nin Desteklenmesi ile Yurtdışı Birim, Marka ve Tasarım Destekleri konulu sunum Ekonomi Bakanlığı, İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Ali KILIÇKAYA tarafından yapıldı. Toplantının son sunumu ise Ekonomi Bakanlığı, İhracat Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Yurdal ŞAHİN tarafından Yatırım Teşvikleri teması ile gerçekleştirildi.

Son derece verimli ve etkili sonuçlar içeren Türkiye Kimya Sanayi Sektör Meclisi Toplantısı soru cevap kısımları ve genel bir değerlendirme eşliğinde başarılı bir şekilde tamamlandı.

Etiketler

Sayfa başına dön