KARBON KAHRAMANLARI
İSTANBUL-Karbonu yönetmek, sera gazı salımını azaltmak ve iklim dirençli üretimi başarmak gibi hedeflere ulaşmak için düzenlenen 7. İstanbul Karbon E-Zirvesi’nde, küçük karbon kahramanı ile düşük karbon kahramanı ödülleri de sahiplerini buldu. 7. İstanbul Karbon E-Zirvesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İTÜ ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği’nin ana destekleriyle gerçekleştirildi. İklim Dirençli Türkiye İçin Yeşil Toparlanma Atık ve Enerji Yönetiminin Rolü başlığı ile Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ana desteğinde gerçekleştireceği 7. İstanbul Karbon E-Zirvesi’nde paydaşları dijital ortamda bir araya geldi. İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu’nun açılışını yaptığı E-Zirve’de, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı ve Türkiye İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar konuşmacı olarak katıldı.
Karbonu yönetmek, sera gazı salımını azaltmak ve iklim dirençli üretimi başarmak gibi hedeflere ulaşmak için düzenlenen 7. İstanbul Karbon E-Zirvesi’nde, küçük karbon kahramanı ile düşük karbon kahramanı ödülleri de sahiplerini buldu.
İSTANBUL-Karbonu yönetmek, sera gazı salımını azaltmak ve iklim dirençli üretimi başarmak gibi hedeflere ulaşmak için düzenlenen 7. İstanbul Karbon E-Zirvesi’nde, küçük karbon kahramanı ile düşük karbon kahramanı ödülleri de sahiplerini buldu.
7. İstanbul Karbon E-Zirvesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İTÜ ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği’nin ana destekleriyle gerçekleştirildi. İklim Dirençli Türkiye İçin Yeşil Toparlanma Atık ve Enerji Yönetiminin Rolü başlığı ile Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ana desteğinde gerçekleştireceği 7. İstanbul Karbon E-Zirvesi’nde paydaşları dijital ortamda bir araya geldi. İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu’nun açılışını yaptığı E-Zirve’de, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı ve Türkiye İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar konuşmacı olarak katıldı. Zirvede iş dünyası, akademi ve sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin katılımlarıyla ‘Yeni Yeşil Yol: Fırsatlar ve Zorluklar’, ‘Karbon Yönetimi ve Enerji’, Karbon Yönetimi ve Endüstri’ başlıklı oturumlar gerçekleştirildi. Lider üç yatırım bankası 7. İstanbul Karbon E-Zirvesi’ne katıldı. Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası yöneticileri ‘Yeni Yeşil Yol: Fırsatlar ve Zorluklar’ başlıklı oturumda Yeşil Finansman; Yeşil Yatırım; Yeşil Tahvil; Avrupa Yeşil Mutabakatı; Yeşil Mutabakat Eylem Planı 2021; Emisyon Ticaret Sistemi; Karbon Fiyatlandırma; Yeni Raporlama Yöntemleri konularını yeşil dönüşüm için fırsat ve zorluklar açısından ortaya koyarak irdelediler.
Sanayimizin enerji ve kimyası
İTÜ Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkanı Prof. Karaosmanoğlu, çelik, demir ve demir dışı metaller, elektrik-elektronik, hizmet, kimya, maden ve mücevher sektörlerini temsil eden İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki konuşmasında iklim krizine karşı ihracat gücümüzün eylemlerini açıkladı. İş dünyamızın yöneticileri iklim dirençli üretim için sanayimizin enerji ve kimyasının bugünü ve yarınını anlatırken, kuruluşlar E-Sergi’deki 3D stantlarıyla delegelerle anında etkileşim yapma imkanı buldu.
Karbon Kahramanları Zirvenin neşesi, heyecanı, umudu ve gururu oldu
SÜT-D’nin Türkiye’de karbon yönetimi kapasitesini artırma görev tanımına uygun olarak yaygın etki yaratma hedefi için her yıl ilan ettiği Küçük Karbon Kahramanı ile Düşük Karbon Kahramanı ödülleri sahiplerini buldu. 2021 SÜT-D Küçük Karbon Kahramanı, Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV)’in Çevreci Kahramanları oldu. PAGEV Plastik Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi gösterisi zirve paydaşlarının iklim dostu yarın için neşesi ve umudu oldu. 2021 SÜT-D Düşük Karbon Kahramanı Ödül töreni zirvede yapılarak, karbon yönetimi sosyal ve teknik başarıları taltif edildi. Gurur duyduğumuz adaylar heyecanla bekliyor vurgusunu yapan ve bu yıl Düşük Karbon Kahramanı Ödül başvuru sayısıyla 2019 rekorunun kırıldığını açıklayan Prof. Dr. Karaosmanoğlu ‘Hepimizin iklim değişimine dur demek için yapabilecekleri var. İklim krizinin etkileri yaşamımızda her yerde. Doğamızın ahengi bozuldu. Biliyoruz. Karbonu yönetmek, sera gazı salımını azaltmak ve iklim dirençli üretimi başarmak şart’ dedi.
2021’in düşük karbon kahramanları
Etkinlik kapsamında Düşük Karbon Kahramanı Ödül Töreni de yapıldı. İTÜ Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, yeşil dönüşüm için yatırımların ve iyi uygulamaların desteklenmesi gereğini vurguladı ve sürdürülebilir yaşamın gelişimine katkı veren kuruluşları teşvik ve taltif etmeyi amaçladıklarını kaydetti. 2021 yılı Düşük Karbon Kahramanı Ödülü alan kuruluşlar ile uyguladıkları projeler: Akademi Çevre (Sürdürülebilir Sohbetler), Akçansa (Sürdürülebilir Yarınlar İçin Alternatif Yakıt Hareketi), Aksa Doğalgaz (Kağıtsız Ofis, Karbonsuz Yeşil Muhasebe), Aselsan (Değer Zincirimiz İle İklim Değişikliğinde Gücümüz Bir), Aydem Yenilenebilir Enerji (Akıncı HES, Gelecek İçin Nefes), Basf Türk Kimya (BASF TÜRK Çayırova Tesisinde Karbon Tasarrufu), Becton Dickinson (BD EmeraldTM Şrıngaları), Benli Geri Dönüşüm (Atığa Değer Kat, Geleceği Yarat), Beta Kimya, Biotrend Enerji (Çöpten Elektriğe, Elektrikten Geleceğe), Bsh Türkiye (Daha Az Karbon, Daha Rahat Nefes), Cargill (FR3®Doğaya Güç), Çimnak (E-Çimnak İş Makinelerinde Elektrifikasyon), Enerjisa Üretim (Santral Sıcak Start Sürecinin İyileştirilmesi), Epiaş (YEK-G Sistemi ve Organize YEK-G Piyasası, İstaç (Seramızın Isısı Atığımızın Gücünden), İzaydaş (İZAYDAŞ HES, Doğaya Yeşil Ses), HKTM (Duyarlı Firma, Bilinçli Çalışan), ITC Entegre Atık (ITC’de Tıbbi Atık “Steril”, Emisyon “Sıfır”), Kalekim (Doğaya Yeşil Bir İz Bırak), Kayseri Şeker ( En Yeşil Şeker: Kayseri Şeker), Mimsan Grup (Sıfır Atık, Düşük Karbon İçin Biyoelektrik), Organik Kimya (Pinch Projesi), Roteks (Ekolojik Taş Yıkama Prosesi Geliştirilmesi), Sedaş (We Go Green), Shell (SHELL’de Enerjisini Güneşten alan İstasyonlar), Tatmetal (Çocuklarımız Düşük Karbonlu Yarınlar İçin Hayallerini Resmediyor), TSKB (Yenilikçi Sürdürülebilir Finansman Çözümleri), Türk Telekom (Doğa Dostu Yeşil Türk Telekom Binası), Zorlu Enerji (Temiz Enerjiyi Teknolojiye Dönüştüren Başarı: ZES)
WeGoGreen projesi ile ödüle uzandılar
Program sonunda düzenlenen törende Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (SEDAŞ) ofislerinde kullandığı yenilebilir enerjiye ait yeşil enerji sertifikası, sıfır atık uygulaması, plastik kullanımının azaltılması, enerji verimliliği ve karbon negatif hedefleri doğrultusunda hayata geçirdiği ‘WeGoGreen’ projesi ‘Düşük Karbon Kahramanları’ ödülüne layık bulundu. WeGoGreen projesi ile kalıcı organik kirleticilerin bertaraf edilmesi, plastik kullanımının azaltılması, enerji hatlarında kuş koruma tedbirleri, sıfır atık girişimi, enerji verimliliği, karbon salınımı gibi konularda sürdürülebilir çözümler hedefleniyor. Projenin bir diğer adımında ise elektrik direklerine tüneyen göçmen kuşlar için yaklaşık 650 direkte bin 959 izolasyon kapağı kullanıldı. Kuşların konmalarını önlemek için bin 65 adet plastik kuşkonmaz enerji hatlarına yerleştirildi. Bu sayede göç yollarından güvenli geçiş için tüm önlemler alınmış oldu.
Çevre ve insan sağlığına yönelik risklerin önüne geçildi
Çevre bilincinin yaygınlaşması amacıyla SEDAŞ bölgesinde 11 okul ziyaret edilerek yaşları 5 ila 15 arasında değişen yaklaşık 750 öğrenciye de enerji verimliliği konusunda bilgilendirme yapıldı. Proje kapsamında, SEDAŞ’ın dağıtım trafolarının tamamından yağ numunesi alınıp İndikatör Poliklorlu Bifenil (PCB) analizleri yapıldı. SEDAŞ ofislerinde çalışanlara ise cam şişe ve termos temin edilerek yıllık 1 milyon 273 bin 188 adede varan plastik şişe kullanımı sonlandırıldı. Bu uygulama sayesinde 40 tonluk karbon salınımı da engellendi. SEDAŞ gönüllüleri, Dünya Temizlik Günü’nde farkındalık yaratmak amacıyla 2019, 2020 ve 2021’de Derince ve Adapazarı ilçe merkezleri ile Sapanca Gölü kenarında çöp toplama etkinlikleri düzenledi. Diğer yandan, Geleceğe Nefes Kampanyası’na katılım sağlanarak SEDAŞ tarafından 5 ilde dikilen 500 fidanla karbon ayak izinin azaltılması hedeflendi. Yeşil enerji sertifikalı ilk enerji dağıtım şirketlerinden SEDAŞ, tüm ofislerinde yenilenebilir enerji kullanımına geçerek sera gazı emisyonunu da yüzde 96 oranında düşürdü.
Sıfır atık hamlesi katkı sağlıyor
Türkiye’nin en büyük biyokütle enerji santrali olan “Afyon Eber Biyokütle Enerji Santrali” ile sera gazı emisyonlarının azaltımına sağladığı yüksek katkı nedeniyle Mimsan Grup, 7. İstanbul Karbon E-Zirvesi’nde ‘Düşük Karbon Kahramanı’ ödülüne layık görüldü. Türkiye’de Biyokütle enerji sektöründe lider marka konumuna ulaşan Mimsan’ın Satış ve Pazarlama Müdürü Hacer İlhan Yiğit, “Dünyadaki karbon emisyonlarının yüzde 31’lik bölümü enerji üretiminden kaynaklanıyor. Sürdürülebilir bir dünya için geliştirdiğimiz atık bertaraf teknolojileri ile hem Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının azaltılmasına hem de enerji üretirken, “sıfır atık hamlesi”ne katkı sağlamaya devam ediyoruz. Bu kapsamda Afyon Eber’de kurulumunu gerçekleştirdiğimiz biyokütle enerji santrali ile yıllık yüzde 88 emre amadelikle 202.500.000 kwh/yıl enerji üretiyoruz. Bu elektrik üretim değeri ile yıllık yaklaşık 90 bin ton karbon salınımını önlüyoruz. Önümüzdeki süreçte kurulumunu gerçekleştireceğimiz biyokütle enerji santrali projelerinde, karbon emisyonun çevreye olan etkisini en aza indirmek için araştırma ve geliştirme çalışmalarımızı desteklemeye ve iklim kriziyle mücadelede etkin rol oynamaya devam edeceğiz” diye konuştu.