İHRACATÇI BİRLİKLERİNDE ‘BÖL-PARÇALA-BAŞKAN OL’ OYUNU
İhracatçı birliklerinde, 8 yıllık görev süresini tamamlayan başkanların Nisan’da yapılacak seçim öncesi 26 olan birlik sayısını 42’ye çıkararak, kurulacak yeni birliklerde yeniden başkan olmak için girişim başlatması ihracatçının tepkisini çekti.
Türkiye’de 60 ihracatçı birliği bulunuyor. Nisan ayında seçime giderek yeni başkan ve yönetimlerini belirleyecek ihracatçı birlikleri, ardından ortaya çıkacak delegeler ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) başkan ve yönetimini seçecek. İhracatçı birliklerinde başkan 4’er yıllığına, en fazla 2 dönem seçilebiliyor. Süreç böyle işlerken ihracatçı birlikleri, Nisan seçimleri öncesinde anormal gelişmelere sahne oldu. 2 dönemden oluşan 8 yıllık görevini tamamlayan başkanlar, koltuktan kalkmamak için 4+4 kuralının değiştirilmesi ve 8 yılın ardından başkanlık yolunun tekrar açılabilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yaptı. Ancak Mahkeme, talebi ret etti. Bu karar, 60 başkan içinde 8 yıllık görev süresini tamamlayan 41 başkanın koltuğu bırakması anlamına geliyor. Ancak başkanlar, mahkeme kararı ve tüm kuralları hiçe sayarak arkadan dolanıp yeniden başkan olma arayışına girdi. Bu amaçla Nisan seçimleri öncesinde Türkiye’deki ihracatçı birliklerinin yapısının değiştirilmesi için harekete geçildi. Bir “Oldu-bitti” ile ihracatçının zararına olacak şekilde birliğin küçük parçalara bölünmesi ve yeni ihracatçı birliklerinin oluşturulması, bu yolla ortaya çıkacak yeni birliklerin başına da görev süreleri dolan başkanların getirilmesi için düğmeye basıldı. Oysa bölünme planının devreye girmesiyle; hem ihracatçıların masrafları artacak, hem de daha küçük parçalara ayrılan birliğin gücü yok edilecek. Bu nedenle ihracatçılar, başkanların koltuklarını bırakmamak için devreye almaya çalıştıkları “birlikleri bölme” planına karşı çıkıyor.
SEKTÖRLERİ BÖLME OYUNU
Yapısı değiştirilmek istenen ihracatçı birliklerinde 26 olan sektör sayısının 42‘ye çıkarılması ve bu şekilde oluşan yeni birlikler sayesinde 8 yıl başkanlık yapmış isimlerin yeni birliklere, yeniden başkan olabilmesi amaçlanıyor. Örneğin bu plana göre 15 milyar dolarlık ihracat gücüne sahip İKMİB, 7-8 parçaya bölündüğünde, parçalara ayrılan her birliğin geliri 5-6 kat azalıyor. Bölünme yoluyla masrafları artan İKMİB’in bölünmesiyle koparılan birliğin geliri 4 kat azalıyor. Bölünmek istenen birlik, fayda üretmek bir yana üyelerinden alacağı aidatların artması ve gücünün azalması sebebiyle ihracatçıya ekstra yük olmaya doğru itiliyor. Sinerji için tüm dünyada güç birliğine gidilerek daha büyük yapılar oluşturulduğuna dikkat çeken ihracatçılar, “ihracatçı birlikleri bölünürse alt sektörlere daha iyi hizmet verilebilir” algısının arkasına saklanarak, 8 yıllık görev süresi dolan başkanların yeniden başkan olma planına itiraz ediyor.
İHRACATÇI TEPKİLİ
İhracatçı birliklerinde 8 yıllık görevin ardından ‘Birliği Bölme Oyunu’ ile yeniden başkan olmak isteyenlerin yaklaşımı, ihracatçılar ve sivil toplum kuruluşları tarafından tepki görüyor. Nitekim tüm sivil toplum kuruluşları ve en büyük ihracatçıların yer aldığı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisi’nde, İKMİB’inbölünüp, bölünmemesi gündeme taşındı ve oylama sonucunda üyelerin yüzde 95’i bölünmeye karşı çıktı, %5 kabul çıktı. İhracatçı birliğinin bölünmesini isteyen oyu 8 yıllık görev süresi dolacak olan İKMİB Başkanı kullandı. Koltuk için ihracatçı birliğinin bölünmek istenmesine karşı çıkan TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisi Başkanı Yavuz Eroğlu ise, “67.000 ihracatçının gündemi ve faydası, koltuğunu kaybedecek Başkanların şahsi hesabıyla tehlikeye atılamaz. Büyüklerin dediği gibi ‘hayırlı bir niyetle başlanmayan işten hayır çıkmaz’. 8 yıllık süre bir başkanın hedeflerini gerçekleştirmesi için yeterlidir. Yeni ve farklı zihinlerin iş başında olmasının önü kapatılmamalıdır. Bizler, İhracatçılarımızla birlikte başkanlık koltuğu için birliği bölecek ve güdükleştirecek bu yanlıştan dönülmesi için mücadele edeceğiz. ‘Birliği böl-parçala ve yeniden başkan ol’ yaklaşımına karşıyız” dedi.