İhracatçı Birliklerinde 3. Kez Başkanlığa Vize Yok

AYM, İhracatçı Birlikleri’nde“2 dönem kuralına devam” dedi

Türkiye çapında 60 ihracatçı birliği ve binlerce ihracatçının merakla beklediği karar nihayet Anayasa Mahkemesi’nden çıktı. Mahkeme 8’e karşı 9 oyla, ihracatçı birlikleri başkanlarının 2 dönemden daha fazla görev yapmalarına vize vermedi. AYM’nin bu kararı ile birlikte görev süreleri 2018’de sona erecek 40 ihracatçı birliği başkanının yeniden aday ve başkan olmasının önü tamamen kapandı.

Halen yürürlükte olan 5910 Sayıla Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerini Kuruluş ve Görevleri Kanunu’nun 6. Maddesinin 3. Fıkrasında, “Bir kişi, aynı birlikte, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en fazla iki dönem başkanlık yapabilir ve bir daha aynı göreve seçilemez” ibaresi yer alıyordu. 2018 yılı mart ayında 2 dönem görev süresi dolacak olan bazı birlik başkanları kanunun bu maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Anayasa Mahkemesi’nin kararında, özellikle gelişmiş ülkeler de bile bu tip sınırlamaların yapılabildiğine vurgu yapılarak, uzun süre görevde kalmanın getireceği sakıncaların önlenmesi ve yönetimde dinamizm ilkesine vurgu yapıldı.

Alınan karar gelecek yıl yapılacak TİM ve birlik seçimlerini yakından ilgilendiriyor. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise kararla ilgili olarak, “ Karar müspet bir karardır. Ayrıca bu karar TİM’de 60 birlikten 40 birlik başkanının değişeceğini gösteriyor. Yeni fikirlerin ve arkadaşlarımızın göreve gelmesine olanak tanımalıyız” dedi.

Kararı olumlu bulduklarını belirten PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu yaptığı değerlendirmede, “Şimdi sektör sayısının 26’dan 42’ye çıkarılması ve yeni birlikleri açılarak bir daha seçilme şansı kalmayan başkanlara yeni makamlar yaratılmak isteniyor, bu yanlıştan da bir an önce dönülmeli” dedi.

Türkiye olarak zor bir dönemden geçildiğini vurgulayan Eroğlu, “Bölünme değil birleşmeye ihtiyacımız var. İhracatçı Birliklerinin geliri ihracatçılardan, yapılan her ihracat başına yaptıkları zorunlu kesintilerdir. Bu kesintilerle şu an bile bütçelerinin yetmediğini gündeme getiren ihracatçı birlikleri, daha parçalanıp bölündükçe güçsüzleşip, işlevsizleşecektir. İşin kötüsü bütçe yetmeyince bu sefer ihracatçıdan yaptıkları kesinti oranını arttırma yoluna gidecekleri açıktır. Yani şahsi koltuk kaygısıyla sektör sayısını artırıp daha da küçük yapılar oluşturmak, birlikleri içi boş yapılara dönüştürecek ve kaynak yetmediği için ihracatçıdan yapılan kesintilerin artmasına sebebiyet verecektir. Biz de Plastik Sektörü olarak içinde bulunduğumuz İKMİB’in şahsi koltuk kaygısıyla, küçük alt birliklere bölünmemesi için her platformda çalışmaya devam edeceğiz.” açıklamasında bulundu.

Anayasa Mahkemesi Kararı için tıklayınız.

 

 

Etiketler

Sayfa başına dön