HAMMADE FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞE RAĞMEN 4 AYDIR GÜNCELLENMEYEN LİSTE SANAYİCİYE EKSTRA YÜK OLDU
Sanayiciye yük olan REUTERS fiyat listesi Güncellenmeli !
Plastik sanayicisi son dört aydır ithal ettiği hammaddeye ortalama yüzde 6 yani ton başına 60 dolara varan ek vergi ödüyor. Neden bu vergiyi ödüyor? Referans fiyat listesi güncellenmediği için… Komik bir gerekçe gibi görünse de sanayiye yükü ağır olan bu sorun, ivedilikle çözülmelidir.
Plastik sanayicisi Türkiye’nin hammadde üretimi mamul üretim hızına yetişemediğinden hammaddesinin yüzde 88’ini ithal ediyor. Sanayici hammaddeyi ister doğrudan ithal etsin isterse tüccardan alsın her koşulda 60 dolarlık ekstra vergiyi ödemek zorunda. Üstelik hammaddeyi hangi fiyattan alırsa alsın sanayicisinin beyanına güvenmeyen gümrükler bu fiyat yerine yurtdışından satın aldığı reuters referans fiyat listesini esas kabul ediyor. Bu liste ne yazık ki vergilerin son derece yüksek fiyattan hesaplanmasına yol açıyor. İthalat rakamlarında gümrüklerin sanayiciye güvenmemesi bir yana söz konusu listenin dört aydır güncellenmemesi plastik sanayicisini mağdur etmiş durumda.
Reuters Referans fiyat listesinin dört aydır güncellenmemesi, dört aydır dünya çapında düşme eğiliminde olan petrol ve plastik hammadde fiyatlarının sanayicimizin ödediği vergiye yansımaması demektir. Güncellenmemiş liste üzerinden alınan ek vergiler maliyetleri olması gerektiğinden fazla artırırken sanayicinin yükünü de iyice ağırlaştırıyor.
PAGEV olarak plastik sanayicisini ekstra vergi maliyetinden kurtarmak amacıyla dört ay önce konuyu gündeme taşıdık. TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Meclisi’nde de bu konu tüm yönleri ile ele alınarak çözümü için ilgili makamlarla görüşme kararına varıldı. Ticaret Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde söz konusu fiyat listesinin bedelinin daha önce ihracatçı birliklerinden alındığı ancak abonelikleri bittiği için yenilemediklerini öğrendik. İnanılır gibi değil ama plastik sanayicisine ton başına 60 dolar fazla vergi ödeten olayın sebebi buydu. Bunun üzerine hızlıca harekete geçtik ve Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) ve İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Birliği (İKMİB) Başkanlarıyla görüştük. İhracatçılardan yapılan kesintilerle oluşan birlik bütçelerinden güncel liste bedelinin yeniden ödeneceğinin sözünü aldık. Konuya yakın ilgi ve takip gösteren Birlik Başkanlarımıza teşekkür ederiz.
Artık güncellemenin önünde bir bahane kalmadığını düşündüğümüz bu yanlış uygulamanın bir an önce Ticaret Bakanlığınca çözülmesini bekliyoruz.
Sanayicilerimizin rekabetçiliğini azaltırken finansman ihtiyacını arttıracak bu tür uygulamaların ülkemize fayda getirmediğine inanıyoruz. Önümüzdeki günlerde de konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.