Gümrük Tebliği Değişti, Plastik Sektörü Rahat Bir Nefes Aldı

Plastik Sektörünün Güç Birliği Başarı Getirdi

Plastik sektöründe yaklaşık bir aydır devam eden gümrük tebliği krizi sona erdi. Sektör temsilcileri haklı mücadelelerinibaşarıya ulaştırdı veÇevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıkların İthalat Denetimi Tebliğitekrar değişti. Yeni tebliğe göre; plastik sektörü temsilcileri, ihracatçı ülkedeki üreticiden veya ihracatçıdan alınacak fatura, üretici belgesinin aslı ve tercümesi ile üreticiden alınacak analiz sertifikası ile birlikte ilgili gümrük idaresine başvuracak. Böylecebu maddelerin ülkeye girişinde sorun yaşanmayacak.

Otomotivden inşaata, ambalajdan tekstile kadar birçok sektörün ana tedarikçisi olan plastik sektörü, 17 Şubat’ta hammadde ithalatı konusunda değişen tebliğ ile bugüne kadar zor bir süreç yaşadı. Plastik sektörünün üretimini durdurma noktasına getiren tebliğe karşı; PAGEV ve birçok sivil toplum kuruluşunun önderliğinde ilgili bakanlıklar nezdinde yürütülen çalışmalar başarılı bir şekilde sonuçlandı. Bir aydır yapılan tüm toplantılarda taraflar dinlendi ve ortak bir metin hazırlanarak tebliğ tekrar değiştirildi.

Söz konusu eski tebliğde ithalatçılara getirdikleri orijinalürünün, orijinal olduğunu kanıtlaması zorunluluğu getirilmişti. Ayrıca gümrüğe gelen hammaddelerden örnek alınması, akredite bir kuruluş tarafından orijinal olduğunun belgelenmesi ve daha sonra Çevreve Şehircilik İl Müdürlüklerinden de bu belge ile izin alınması gerekiyordu. Bu durum Türk plastik sektöründe üretimi neredeyse durma noktasına getirmiş ve sınır kapılarında kilometrelerce tır kuyruklarına neden olmuştu.

PAGEV ve birçok sektör temsilcisinin işbirliği sayesinde tüm ilgili bakanlıklar ile oluşturulan yeni tebliğe göre ise; artık plastik sektörü temsilcileri ihracatçı ülkedeki üreticiden veya ihracatçıdan alınacak fatura, “Üretici Belgesi”nin aslı ve tercümesi ile üreticiden alınacak “Analiz Sertifikası” ile birlikte, ilgili gümrük idaresine başvuracak.Bu başvuru üzerine ilgili maddelerin ülkeye girişine izin verilecek. Ayrıca gümrük idarelerince alınan ithalatçı bilgileri aylık olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilecek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belirleyeceği usul ve esaslarda çevresel kontroller de yapılacak. Böylece sektör hammadde ithalatına sorunsuz bir şekilde devam ederken; gerekli görülen denetimlerde yapılmış olacak.


Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı Başkanı Yavuz Eroğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Türkiye sanayisine ve ekonomisine katkısını her geçen gün artıran sektörümüz son bir aydır yaşadığı tebliğ sorunu nedeniyle oldukça zorlu bir süreç yaşadı. Maalesef yerli üretimimiz ihtiyacımızı karşılayamadığı için hammadde konusunda ithalata bağımlıyız. Bugün plastik sektörü olarak yılda yaklaşık 6 milyon ton hammadde ithalatı yapıyoruz. Sadece bu rakam bile gümrüklerde ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde yığılmaların boyutunu gösterebilir. Eskiden beyanat sistemiyle yürüttüğümüz ithalata 17 Şubat’ta başka uygulamalar getirilmesineanlam veremedik. Değiştirilen tebliği sonrası tüm ilgili bakanlıklarımız, genel müdürlüklerimiz ve müsteşarlarımız ile görüştük, toplantılar yaptık. Plastik sektörünün içinde bırakıldığı olumsuz koşullar hakkında bilgiler paylaştık. Üretimimizi etkilemeden en kısa sürede sonuca ulaşabilmek ve sesimizi duyurabilmek adına birçok çalışma yürüttük. Yine bugüne kadar geçen süreçte sektör temsilcilerimizi her konuda bilgilendirdik. Bu konuda işbirliği içerisinde hareket ettiğimiz Petkim Genel Müdürü Saadettin Korkut, İKMİB Başkanı Murat Akyüz’ün de katıldığı toplantımızda sektör temsilcilerimizi süreç hakkında bilgilendirdik, birlik ve beraberliğimiz ile tüm olumsuzlukları aşabileceğimizi gösterdik” dedi.

Yavuz Eroğlu, “Yaşadığımız bu süreci yapılan görüşmeler neticesinde tüm paydaşlar için uzlaşarak geride bırakmış olmaktan dolayı memnunuz. Bizim önerimiz sanayicilerimizin zaten her biri dev global şirketler olan petrokimya tesislerinden ithal ettikleri hammaddenin 1. sınıf hammadde olduğunu belgeleyen ihracatçı firma garantisinin gümrüklerde geçerli olmasıydı, böyle de oldu. Artık Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu konunun tarafı olmayacak. Üretici firmadan alınacak bir yazıyı göstererek ithalatı gerçekleştirebileceğiz. İthal ürünler için laboratuvar testi şartı da kaldırılarak, üreticiden alınacak analiz raporu yeterli olacak. Amacımız fabrikalarımızda üretimi durdurmadan bu sorunu çözüme kavuşturmaktı ve bunu da başardığımıza inanıyoruz” diye belirtti.

Eroğlu, “Plastik sektörü adına bu olumsuz süreçte bizden desteklerini esirgemeyen başta TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Halil Mazıcıoğlu’na, Gaziantep milletvekillerimize ve ilgili bakanlıklarımızdaki tüm müsteşar ve bürokratlarımıza teşekkür ederiz. Ayrıca bu süreci birlikte yaşadığımız ve çözümü için işbirliği içerisinde hareket ettiğimiz birçok sektör kuruluşumuzla güç birliği yapmış olmaktan dolayı da mutluyuz. Üreticisi, ihracatçısı, ithalatçısı ve tedarikçisi ile birlikte biz büyük bir aileyiz. El ele verdiğimizde her olumsuzluğun altından başarıyla kalkabileceğimize inanıyoruz. Bir daha böyle olumsuz bir süreçle karşılaşmamayı temenni ediyoruz” diyerek sözlerine son verdi.

Etiketler

Sayfa başına dön