Gıda ile temas eden ürünler tebliğinde YGM Raporu Şartı Kalktı
Gıda ile temas eden ürünler tebliğinde
YGM Raporu Şartı Kalktı
Bilindiği üzere, 31.12.2023 tarih ve 32416 sayılı 4’üncü mükerrer Resmî Gazete’de yayımlanan mülga Tarım ve Orman Bakanlığının Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2024/5) kapsamında olup sabit referans numarası beyan edilerek ithal edilen ve 500.000 TL toplam fatura tutarını aşan bir kısım ürünlerin, yapılan beyana uygun kullanımının veya tesliminin gerçekleştirildiğinin tespitinin Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri Raporu ile yapılacağı, bu fıkra kapsamında yapılacak iş ve işlemlere ilişkin usul ve esasların Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından belirleneceği düzenlenmiş idi.
Ticaret Bakanlığı’nca 11.01.2024 tarih ve 32426 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tebliğ ile Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Tebliği’nin muhtelif maddelerinde değişiklik yapılmış; diğer birtakım düzenlemelerin yanı sıra diğer kurumlarca yapılacak kontroller kapsamında kullanım amacına göre bilgi/belgeye tabi eşyanın kullanım amacına uygun olup olmadığının tespitinin yetkilendirilmiş gümrük müşavirleri tarafından hazırlanacak “DK1” kodlu tespit işlemi ile yapılacağı belirtilmiş; akabinde yine Ticaret Bakanlığı’nca 10.10.2024 tarih ve 32688 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gümrük Genel Tebliği (Serbest Dolaşıma Giriş) (Seri No: 18) ile de YGM’ler tarafından hazırlanacak DK1 tespit işlemlerine ilişkin raporların usul ve esasları belirlenmiştir.
Ancak, özellikle üyelerimiz tarafından ithal edilen hammaddelerin ilk şekillerde, toz, granül vb. formlarda olup Ek 2 sayılı liste içerisinde bulunan ve karşılarında belirtilen (Sadece gıda imalatında kullanılan katkı maddeleri, aroma vericiler, işlem yardımcıları, sakız mayası) olmadığını bildirmiş ve bu ürünler için DK 1 raporu düzenlenmesinin ekstra maliyet, işgücü ve zaman kaybı olacağını belirtmiştik.
Süreçle ilgili olarak; PAGEV ve Başkanlığını yürüttüğümüz TOBB Türkiye Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisimizde konuyu sanayicilerimiz ve kamu yetkilileri ile masaya yatırarak konunun yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ve uygulamanın kaldırılmasının önemini vurgulamıştık. Ayrıca Ticaret Bakanlığı, Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğümüz ile de gerçekleştirdiğimiz istişare toplantılarımızda çözümün sanayimiz açısından elzem olduğunu Bakanlığımıza da iletmiştik.
Bu çerçevede; 31.12.2024 tarih ve 32769 sayılı, 4’üncü mükerrer Resmî Gazete’de yayımlanan Tarım ve Orman Bakanlığının Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği Ve Denetimi: 2025/5) ile 2024/5 sayılı Tarım ve Orman Bakanlığının Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği'nde, sabit referans numarası ile beyan edilen eşya için yetkilendirilmiş gümrük müşavirleri tarafından yapılacak bir tespit işlemine yer verilmediği gibi, Tebliğin “Muafiyetler ve kapsam dışı” kenar başlıklı 10’uncu maddesinin beşinci fıkrasında, aynı maddenin Üçüncü ve dördüncü fıkraları kapsamında sabit referans numarası beyan edilerek ithal edilen ürünlerin, yapılan beyana uygun kullanımının veya tesliminin gerçekleştirildiğinin tespitine dair gümrük idaresince ayrıca bir araştırma yapılmayacağı ifade edilmiştir.
Ayrıca, 2025/5 sayılı Tebliğin geçici 1’inci maddesinin 3’üncü fıkrasında, 01.01.2024-31.12.2024 tarihleri arasında tescil edilmiş gümrük beyannameleri için YGM Raporu aranmayacağı belirtilmiştir.
Bu itibarla, Tarım ve Orman Bakanlığının Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği kapsamındaki bir kısım ürünlerin ithalinde 2024 yılı başından itibaren uygulanması öngörülen DK1 kodlu tespit işlemleri, geriye dönük olarak uygulamadan kaldırılmıştır. İlgili Tebliğ, 01.01.2025 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Konu hakkında sanayimizin görüşlerini alarak ilerleyen başta Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü ile Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere tüm paydaşlara şükranlarımızı sunarız.
Resmi Gazete'de yayınlanan TEBLİĞ'i tüm detayları ile okumak için tıklayınız.