COMPOUND VE MASTERBATCH SEKTÖR TOPLANTISI PAGEV’DE YAPILDI
Plastik sektörümüzün değer zinciri içerisinde yer alan tüm katmanlarının genel sorun ve beklentilerinin yanı sıra, kendi alanlarına özgü sorun ve çözüm beklentilerinin de olmasından hareketle, PAGEV tarafından organize edilen Compound ve Masterbatch Sektörlerinin sorun ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı Compound ve Masterbatch Sektör Toplantısı’nın ilki yapıldı.
Toplantıya PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, PAGEV Yönetim Kurulu Üyesi Hamdi Yazır’ın yanı sıra; Sinan Bacanak (Maskom), Rasim Yeşilyurt (Anadolu Mikronize) Ayşegül Akarslan (Brenntag), Serkan Gülşen (Clariant), Mustafa Diker (Emaş), Özgür Bilgiç (Tosaf), Emrah Özgürel (Semerkand), Nursel Tekkuş (A Schulman), Mehmet Ali Oral (Polyone), Cengiz Kara (Sisan), İsmail Bektaş (Albis) ve Orkun Ersoy (Niğtaş) katıldılar.
PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu toplantıda yaptığı konuşmada, “Plastik sektörü çok geniş ve derin bir sektör. Her biri birbirinden bağımsız birçok alt sektörü içermekte. Her bir sektörün konusu bizim için önemlidir. Bu çerçevede, Compound ve Masterbatch sektörlerini alt komitemizde değerlendirmiş olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Sektör mensuplarımızın pazarı daha da geliştirecek konulardaki fikir ve önerilerini PAGEV çatısı altında değerlendirip hayata geçireceğiz. Bize düşen, bu komitelerden çıkacak sorun ve çözüm önerilerini PAGEV’in bürokrasideki ve çeşitli kurumlardaki etkisi ve gücü ile ilgili mercilere taşıyarak sorunların çözümü noktasında faaliyet göstermektir” dedi.
Toplantının açılışında; Plastik Sektörünün Türkiye Ekonomisi İçindeki Durumu, Türkiye Plastik Sektör Profili (Makine, Ürün, Hammadde), Plastik Sektörünün 2023 Yılı Vizyonu, Türkiye Compound Sektör Profili, Türkiye Masterbatch Sektör Profili, Plastik Sektörünün Genel Sorunları ve Compound ve Masterbatch Sektörünün Sorunları hakkında kapsamlı bir sunum gerçekleştiren PAGEV Yönetim Kurulu Üyesi Hamdi Yazır sektör paydaşları olarak ortak sorunları çözme noktasında bir araya geldiklerini belirtti. Yazır; “Masterbatch ve Compound ile ilgili elimizde doğru datalar yok. Dolayısıyla piyasanın büyüklüğü hakkında tahminle işlerimizi yürütüyoruz. Bu da yatırımlarımızı etkiliyor. Ayrıca doğru data toplama konusunda, ithalat ve ihracatta kullanılan GTİP’lerde ciddi karışıklıklar var. Aynı GTİP No’da reçine, tutkal, plastik vb. kimyasallar yer almaktadır” dedi.
Compound ve Masterbatch Sektör Toplantısı’na katılan tüm firma temsilcileri yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini detayları ile ortaya koydular. Çözüm bekleyen öncelikli sorunlarla ilgili olarak bir taslak yol haritası çizildi. Daha sonraki toplantılarda konuların detaylandırılıp, konunun ilgili kurumları ile temasa geçilmesi konusunda görüş birliği oluştu. Sektör içi iletişimin daha kuvvetli olması ve bu çizgide yol alınması yönünde kararlar verilmiş oldu.