Çevre Dostu Denen Metal Pipet Ölüm Getirdi
İngiltere’de 60 yaşında bir emeklinin gözüne saplanan metal kamış nedeniyle hayatını kaybetmesi, çevreci oluğu savıyla plastik kamış yerine kullanılması tavsiye edilen metal kamışların ne kadar riskli olduğunu tartışmaya açtı. İngiliz The Telegraph gazetesinin sosyal medyada hızla yayılan haberine yapılan yorumlarda özellikle küçük çocuk sahibi ebeveynler, metal pipetin yaratacağı risklere dikkat çekerek çocuklar için çok tehlikeli olduğunu ve kesinlikle kullanılmaması gerektiğini vurguladılar.
Metal pipetin ne kadar riskli olduğunu gözler önüne seren olay İngiltere’nin güneyinde genellikle yaşlılar ve dil öğrenmeye gelen yabancıların rağbet ettiği Bournemouth kentinde meydana geldi. 60 yaşındaki emekli jokey Elena Sturthers-Gardner son yıllarda çok yaygınlaşan ve ülkemizde de limonata servisinde kullanılan vidalı kapaklı bir kavanozun içindeki metal pipetin kurbanı oldu. Eşi Mandy Gardner’ın ifadesine göre; elinde kavanoz ile mutfakta baygınlık geçiren Elena, sol gözüne giren 25 santimlik pipetin beynine ulaşması sonucu hayatını kaybetti. Adli tıp yetkilileri de eşinin ifadesini doğrulayarak Elena Gardner’in ölüm nedenini, “metal kamışın göz bebeği ve gözü delerek beyne saplanması sonucu oluşan travma” olarak açıkladılar.
Soruşturma kapsamında ifade veren Elena Struthers-Gardner'ın kardeşi Robin Struthers, adli tıp yetkililerinden metal kamışların satın alınmasının kolaylığına dair bir açıklama beklediğini söyleyerek, "Bu kamışlar kolaylıkla ölüm tehlikesi yaratabilir" dedi. Mandy Struthers-Gardner ise şu açıklamalarda bulundu: "Elena gibi hareket güçlüğü çeken kişilerin, çocukların, hatta ayağı takılan veya tökezleyen herkesin elinde bu kamışlar uzun ve sert olmaları nedeniyle tehlike yaratıyor”
Olayın kaza sonucu meydana geldiği sonucuna varan adli tıp yetkilisi Brendan Allen ise şunları söyledi: "Elena'nın neden düştüğünü açıklayacak yeterli bulguya rastlayamadık. İdrar örneğinde alkol tespit edilmediği için düşmeye bunun yol açmış olması mümkün değil. Metal kamış kullanılırken çok dikkatli olunmasında fayda var. Bu kamışların hiç esnekliği yok. Kişi kendisine doğru bakan bir metal kamışın üzerine düşerse ciddi yaralanmalar meydana gelebilir. Metal kamışların, bunları sabit tutan kapaklarla birlikte kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum. Bu olayda da eğer kapak tutmasaydı kamışın bir yana kayması mümkün olabilirdi.”
Hem hijyen değil hem riskli
Son yıllarda plastik karşıtı söylemler nedeniyle metal pipet kullanılması özendirilirken bu olayla birlikte metal kamışların sakıncaları da özellikle sosyal medyada tartışmalara yol açtı.
Uzmanlar tek kullanımlık pipet, bardak gibi ürünlerin yaygınlaşmasında en önemli avantajının hijyen olduğunu bu olayla birlikte can güvenliği açısından da daha az riskli olduğunun ortaya serildiğini belirttiler. En can alıcı soruyu ise sosyal medyadan bir anne sordu: “Siz bir restoran ya da okulda çocuğunuzun daha önce kaç kişinin kullandığını bilmediğiniz metal bir pipetten limonata içmesini ve o metal pipetin zarar verme riskini alır mısınız ?”
Konu hakkında yorum yapan PAGEV Başkanı Eroğlu ise “Son yıllarda çevre dostu diye plastik yerine sunulan ürünlerin çoğu salgın hastalık riskini ve can güvenliği tehlikesini de beraberinde getiriyor. Binlerce kişinin aynı gün içinde yiyip içtiği bir fastfood restoranındaki cam bardak ne kadar temizdir? Ne kadar hastalık riski taşır ? Bizden önce o bardakta içenlerin hepsi sağlıklı, temizliğe dikkat eden insanlar mıydı ? Kırıldığında cam , battığında metal , çocuklar , yaşlılar, engelliler hatta yetişkinler için yaralanma riski taşımıyor mu ? Artık bilimsel gerçekleri konuşmanın , çevrecilik oynamak yerine ,bilimsel gerçeklerle çevreyi korumanın zamanı geldi , geçiyor . Dünya çapında politikacılar çevreyi korumak için olmazsa olan atık yönetimi yatırımlarını yapmayıp, diğer taraftan çevreci görünmek için pipet gibi şov amaçlı ürünleri yasaklayarak , oy toplamaya çalışıyorlar. Popüler görünmek isteyenlerin, sloganlarla kendilerini parlattıkları bir alana dönüştü maalesef çevre . Halbuki çevre bilimsel bir yaklaşımla korunabilir. Karbon ayak izi, küresel ısınma , döngüsel ekonomi bunlar hep bilimin konusudur. “ dedi.