ÇALIŞMALARIMIZ NETİCESİNDE, POŞET ÜRETİCİLERİMİZİN BEKLEDİĞİ KORUMA KARARI ALINDI
İTHAL POŞETLERİN YURDA GİRİŞİNİ GÖZETİM ALTINA ALDIRDIK
Yaptığımız çalışmalar neticesinde, 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren “Ücretli Poşet Uygulaması” ile ciddi bir yara alan Plastik Poşet Üreticilerini rahatlatacak bir karar daha alındı. Özellikle bu süreçte geri dönüşüm ve farkındalık eğitimlerini ön plana almak yerine tüketiciye ek maliyet çıkararak (25 kuruş) ücretli poşet uygulamasına gidilmesi ve sanayinin nasıl bir geçiş yapacağının düşünülmemesi ile ilgili haklı itirazlarımız olmuştu.
Büyük marketlerde alışveriş poşetlerinde yaşanan %70’lik düşüşün yanında özellikle aynı dönemde başta İran olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinden ithal edilen dampingli poşetler, 20.000 kişinin çalıştığı ve 300.000 ton poşet üreten yerli poşet üretimini daha da güç bir duruma sokmuş, birçok firma kapanmış, diğer bir kısmı ise işçi çıkararak hayatta kalmaya çalışmıştı.
Başta İran menşeli olmak üzere ithal plastik alışveriş poşetleri, ülkemizde birçok noktada satılmaktadır. Bu poşetler, hammadde maliyetinin de altında fiyatlarla yurt içinde piyasaya sürülmekte ve yerli üreticilerin üretimlerini olumsuz etkilemektedir. Bu durumun yurt içi üretim ve istihdama zarar vermesinin engellenmesi maksadıyla plastik poşetlerle ilgili koruma tedbirleri alınmasının faydalı olacağını Şubat ayında Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü ile paylaşmıştık. Ardından konuyu başkanlığını yaptığımız TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisine taşıdık ve oradan da koruma tedbirleri alınması yönünde bir karar çıkarttık.
Yine 31 Ağustos 2019 tarihinde İstanbul’da geniş katılımla gerçekleştirdiğimiz “Poşet Üreticileri Komitesi” toplantımıza davet ettiğimiz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü bürokratlarına konunun detaylarını anlatıp, piyasaya giriş yapan ürünler ve giriş yöntemlerine ait tüm detayları paylaştık. Yaptığımız bu ısrarlı çalışmalar sonucunda 3 Eylül 2019 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan 2019/5 sayılı tebliğle istediğimiz koruma sağlanmış ve haksız rekabetin önüne geçilmiş oldu.
Bundan sonra, dünyanın herhangi bir ülkesinden yapılan Plastik Poşet ithalatlarında, öncelikle Ticaret Bakanlığı'ndan Gözetim Belgesi alınması gerekecek. Gözetim Belgesi; ithalatçının ve malın fiyatının da bir tür ön kontrolden geçip onaylanmasını gerektirdiğinden ithalatları çok güçleştirmekte, bu aşamaları geçen ithalatçılar için ise tüm vergileri belirlenen 3200 ABD Doları/ton fiyatı üzerinden ödeme zorunluluğu getirilmekte. Dolayısıyla ithalatçı yerli üreticiyle rekabet edememektedir. Gözetim Belgesi, adından da anlaşılacağı gibi ticaretin bir kontrol süzgecinden geçmesidir. Bu nedenle hem düşük fiyatlı poşetler hem de çeşitli yollarla haksız rekabete yol açan ülkelerden gelen poşetlerin ülkemize girişini kısıtlamaktadır. Tebliğin uygulaması Ekim ayında başlayacaktır.
Bu karar, yerli plastik poşet üreticilerimizin ve onlarla bağlantılı makine, kalıp üreticilerimizin ve hammadde tedarikçilerimizin işlerine de olumlu yansıyacaktır. Şubat ayından beri sizlerle üzerinde çok emek verdiğimiz 2019/5 numaralı tebliğin bu şekliyle ülkemize ve üreticilerimize hayırlı olmasını diliyor, bu konudaki yakın çalışmaları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve TOBB'a ayrıca teşekkür ediyoruz.
PAGEV olarak sanayimizin önündeki engelleri kaldırmak noktasında, cesaretli, kararlı ve sonuç alan çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.
2019/5 numaralı Tebliğ içeren Resmi Gazete
PAGEV Poşet Komitesi Toplantımızın Haber ve Resimleri
Saygılarımızla,
Yavuz EROĞLU
Başkan