Birliğin Bölünmesi Planı ve Maliyetlere Etkisi

Değerli İhracatçımız,

Her şeyden önce elbirliğiyle, “Birliğimizi Böldürmeyeceğiz”.

İhracatçı birliklerimizin küçük birlikçiklere bölünmesi ile ilgili bir plan ile karşı karşıyayız. Bu plan, güçsüz ihracatçı birlikleri anlamına geliyor. Bu plan, ihracatçıdan yapılan kesintinin arttırılması anlamına geliyor. Şuan ki duruma baktığımızda, ihracatçı birliklerimiz 26 sektör altında faaliyet gösteriyor. Bu plan gerçekleşirse, 26 sektörü parçalayıp 42’ye bölecekler.

Bunu bir örnekle anlatmak istiyorum; Kimya İhracatçı Birliğimiz 15 milyar dolarlık büyük bir ihracatçı birliği. Bu birliği küçük parçalara böldüğünüzde (Kauçuk, Petrokimya, Plastik, Ambalaj, Züccaciye, İnşaat Malzemeleri vb) 6-7 parça edecek ve her bir parçanın büyüklüğü maksimum 3-3.5 milyar doları geçemeyecek. Yani koca 15 milyar dolarlık birliktelik, 3-3.5 milyar dolarlık 6-7 tane “birlikçiğe” dönüşecek. Güçsüz birlikçikler oluşacak. Etkisiz hale gelmiş ve bütçesi yetmeyecek bu küçük birlikler de ister istemez, ihracatçımızın cebine tekrar dönecek. İhracatçımızdan yaptığı kesintiyi artırmak zorunda kalacak. 

Konuyu detaylarıyla paylaştığım video için linke tıklayınız.

Bölünmeyi talep edenlere “Neden böyle bir plan içerisindesiniz?” diye soruyoruz. Bize iki tane açıklama getiriyorlar. Birincisi; “Bunu Bakanlık istiyor” diyorlar. İkincisi ise “Bunu sektör istiyor” diyorlar. Oysa ki daha birkaç gün önce Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat ZEYBEKCİ, Hürriyet Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “Sektörlerin sayısının artırılmasıyla ilgili bir tartışma var ama Ekonomi Bakanlığı’mızın böyle bir niyeti yok” diyor.

Diğer taraftan, sektörlerin de bunu talep ettiği tamamen yanlış bir bilgi. Nitekim TOBB Sektör Meclisi’nde yaptığımız tavsiye kararı oylamasında neredeyse bütün katılımcılar birliklerimizin bölünmemesi yönünde oy kullandı. Maalesef birliğin bölünmesi yönünde oy kullanan az sayıda kişiden biri de, İKMİB Başkanıydı.
Şimdi diyebilirsiniz ki, sektörün aleyhine olan, bu kadar net olan bir konuda neden böyle bir çalışma yapılıyor. Maalesef burada Türkiye’nin makus talihi devreye giriyor. İhracatçı Birlikleri Kanunu’na göre, ihracatçı birlikleri başkanları en çok 2 dönem başkanlık yapabiliyorlar. Başkanlarının çoğunun da görev süresi Nisan 2018’de doluyor. Dolayısıyla görev süresi dolan başkanlardan bazıları, koltuklarını bırakmamak için Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak bu kuralı delmek istediler. Anayasa Mahkemesi bu taleplerini reddetti. Reddetme gerekçesi ise, koltukların aynı kişilerle devam etmesi yerine, yenilenme, birliklerin dinamizminin sağlanmasıydı. Bu mantığı hiçe sayarak, bunun etrafında dolanmak isteyen bazı başkanlar, işte bu bahsettiğimiz planla ihracatçı birliklerini bölerek yeni isimler altında kendilerine tekrar başkanlık arayışı içindeler.

Maalesef 67 bin ihracatçının kaderi sadece 10-15’i geçmeyen başkanların arzularına mahkum edilmek isteniyor. Buna karşı hep birlikte çalışmamız gerekiyor.

Nitekim son zamanlarda el altından ihracatçılara gönderilen mail ve fakslarda ihracatçı birliklerinin bölünebilmesi için dilekçeler toplandığını duyuyoruz. Kesinlikle bu dilekçelere imza atmamalı, kesinlikle birliklerimizin bölünmesine “Evet” dememeliyiz. Çünkü bu sektörlerin de ihracatımızın da aleyhine bir çalışmadır.

Seçim öncesi bazı eski başkanların yeni koltuklar yaratmak için başta İKMİB olmak üzere Birliklerimizi bölme çabalarının karşısında olup BİRLİĞİMİZİ KORUYACAĞIZ. Bu planları da boşa çıkaracağız!

Çünkü ihracatçının ihtiyacı olan şey bölünmek değil, birleşerek daha güçlü olmaktır.

Saygılarımla,

Yavuz EROĞLU
PAGEV Başkanı
TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisi Başkanı

Konuyu detaylarıyla paylaştığım video için linke tıklayınız.
Böl-Parçala-Başkan Ol haberinin detayları
Konu hakkında basında haberler
Anayasa Mahkemesi kararı
Konu hakkında Bloomberg TV’de özet açıklamamız
Neden İKMİB'i böldürmemeliyiz?

 

 

Etiketler

Sayfa başına dön