BİRLİĞİMİZİ BÖLDÜRMEDİK! Kazanan İhracatçı Oldu, Kazanan Türkiye Oldu!
2 dönem kuralı gereği yeniden aday olamayacak bazı başkanların, kendine yeni koltuklar oluşturmak için İKMİB başta olmak üzere ihracatçı birliklerini bölme planına karşı durup, “Birliğimizi Koruyacağız! Bu planları da boşa çıkaracağız" demiştik. “İhracatçının, bölünmeye değil, birleşerek daha güçlü olmaya ihtiyacı var" diye de eklemiştik.
Mücadelemiz sonuç verdi. Birliğimizi Böldürmedik, kazanan ihracatçımız oldu, kazanan Türkiye oldu...
2018 yılında seçimlere gitmeye hazırlanan ihracatçı birliklerinin; 26 olan sektör sayısının, 42’ye çıkarılması ve bu yolla 2 dönem görev süresi biten başkanlara yeniden koltuk bulmaya dönük çalışması iptal edildi. İhracatçı birliklerinde bölünmeye yönelik tartışmalar hakkında açıklama yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), sektörlerin bölünmesine dönük çalışmasının iptal edildiğini duyurdu.
İhracatçı birliklerinde "Böl-Parçala-Yeniden Başkan Ol" şeklinde özetlediğimiz "Bölme Planı" hayata geçseydi; ihracatçılarımızdan yapılan kesintiler artacak ve küçük parçalara ayrılarak ‘birlikçiklere’ dönüşen yapılar güçsüzleşerek, etkinliğini kaybedecekti. Bizler bu nedenle "Bölme Planı"na karşı çıkmıştık. Nitekim gelişmeler haklılığımızı ortaya koydu.
İhracatçı Birlikleri Kanunu’na göre başkanlar en fazla 2 dönem, yani 8 yıl başkanlık yapabilmekteler. Bu kural gereği görev süresi biten bazı başkanların, kendilerine yeniden koltuk sağlayacak bir yapı oluşturmak için ‘Birlikleri Bölme Planı’nı hayata geçirme çabası da bu sayede suya düşmüş oldu!
Bölünme Planı’na karşı verdiğimiz mücadelede; 67 bin ihracatçının bu girişime karşı çıkması gerektiği çağrısında bulunarak, kamuoyunu bilgilendirdik. “Böl-Parçala-Başkan Ol” planının hayata geçirilmesinin karşısında olduk. Nitekim ihracatçı birliklerinin bölünmesine karşı verdiğimiz mücadelede büyük bir destek gördük ve tepkiler üzerine TİM, ihracatçı birliklerinde bölünmeyi ön gören çalışmadan vazgeçildiğini açıkladı.
Detayları paylaştığım videoyu izlemek için lütfen tıklayınız.
İHRACATÇI KAZANDI, TÜRKİYE KAZANDI
“İhracatçılarımızın bölünmeye değil, birlikte daha güçlü olmaya ihtiyacı var” teziyle hareket ettik. Keza Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci, Hürriyet gazetesine verdiği demeçte; ihracatçı birliklerinde bölünmeye dönük tartışmalar olduğunu ancak Bakanlık olarak kendilerinin bölünmeye dair bir niyet taşımadığını açıkça deklare etti. Ayrıca konudan haberdar ettiğimiz firmalarımızın tamamına yakını da bölünmeye karşı çıktı.
Nitekim Başkanlığını yürüttüğüm TOBB Sanayi Meclisi’nde, bölünme planına dair yaptığımız oylamada üyelerin tamamına yakını ihracatçı birliklerinde sektörlerin bölünmesine karşı çıktı. Bölünmeyi savunan küçük kesim içinde, kendi birliğinin bölünmesini isteyen İKMİB Başkanı da vardı. Hem Ekonomi Bakanlığı, hem de sektörler bölünmeye karşı çıkarken sanki Ekonomi Bakanlığı ve sektörler bölünmeyi istiyormuş algısının oluşturulmaya çalışılmasını da iyi niyetle bağdaştırmadık.
MATRUŞKA YAPILANMALAR YİNE DEVREDE!
Bugün ihracatçı birliklerinde bölünmeyi savunanlar, yakın geçmişte büyük tepki gören ve bu nedenle kapatılan Plastik Tanıtım Grubu (PTG)’nun mimarlarıdır. İhracatçılarımızdan yapılan zorunlu kesintilerle oluşan fonların yönetiminde olan bu isimler, aynı zamanda İKMİB’in yönetiminde yer alıyorlar. Dün, ihracatçılar olarak gösterdiğimiz tepkiler üzerine kapatılan Plastik Tanıtım Grubu konusunda rol alanlar, bugün yine ihracatçılarımızın aleyhine olan birliklerin bölünmesi konusunda iç içe geçmiş bir yapı olarak karşımıza çıktılar. Dün PTG’yi savunan bu Matruşka yapının yönetiminde yer alan dernek başkanları, bugün yine İKMİB Başkanı ile aynı safta yer alıp, ihracatçı birliklerinde bölünmeyi savundular. Haklı mücadelemiz ile ihracatçı birlikleri bölünüp parçalanmaktan kurtuldu, etkisiz birlikçiklerin oluşması engellendi. Öte yandan ihracatçılarımız, bölünmenin ortaya çıkması durumunda ödeyecekleri fazla kesinti yükünden kurtuldu. Sonuç itibariyle yanlıştan dönüldü ve kazanan ihracatçılarımız, kazanan Türkiye’miz oldu.
KÖKTEN ÇÖZÜM İÇİN MİLAT NİSAN 2018
İhracatçı birliklerimizin bölünmesine karşı yürüttüğümüz çalışmada başarılı olduk ancak tehlike geçmedi. Matruşka Yapı, değişik çalışmalar ile yeniden ihracatçının zararına olacak yeni planları devreye sokabilir. Başkanlığı kendine meslek edinmiş ve bu sebeple her ne olursa olsun koltukları bırakmak istemeyenler maalesef başkaca oyunlar kurgulayacaklar. Birlik ve odalarımızda örgütlenmiş bu tür Matruşka yapılanmalardan kurtulmak için MİLAT NİSAN 2018... Önümüzdeki yıl Nisan ayında Sanayi Odası, Ticaret Odası ve İhracatçı Birlikleri seçimlerinin tamamı aynı ayda gerçekleştirilecek.
Dolayısıyla kendi ikbali için firmalarımızın zararına olacak planları hayata sokmak isteyen Matruşka yapılanmalara “Dur” demek için hep birlikte Nisan ayında, KRİTİK 3 GÜNÜ Odalarımıza ve Birliklerimize sahip çıkmaya ayırmalıyız. Aksi halde Matruşka yapının isimleri değişse de aynı yapı içinden bir diğerinin sanki “yeniymiş gibi” seçimlere sokulup, değişim ve gelişimin engellenmesi gibi bir tehlike ile karşı karşıyayız.
Bu makamları hep birlikte; çalışkan, sonuç alan, vizyon sahibi, mücadeleci, temsil gücü yüksek sanayicilerimize emanet edersek, sorunlarımızı çözer, sektörümüzü ve ülkemizi yeni vizyonla ileriye taşırız.
Unutmayın sektörün geleceği için Milat Nisan 2018...
Saygılarımla,
Yavuz EROĞLU
PAGEV Başkanı
Detayları paylaştığım videoyu izlemek için lütfen tıklayınız.
Konu hakkında basında çıkan haberler.
Üç dönem Başkanlık yolunu kapatan Anayasa Mahkemesi kararı
Planın bozulması sürecinde yaptığımız çalışmalar