Avrupa Parlamentosu ve Konseyi, Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Yönetmeliği'nin değiştirilmesi konusunda anlaşmaya vardı
Avrupa Parlamentosu ve Konseyi, mart ayında Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Yönetmeliği'nin (AAAY) değiştirilmesi konusunda anlaşmaya vardı. Ancak yönetmelik pek çok paydaşı memnun etmedi; bazıları plastiklere eşit muamele edilmemesini eleştirirken bazıları da AB üyesi olmayan şirketlerin AB çevre standartlarına uyması için son dakikada bir "yansıtma" maddesi getirilmesiyle ilgili ticari endişelerini dile getirdi.
Almanya'nın IK plastik ambalaj üreticileri birliği, AAAY'nin diğer malzemeleri kayırarak "plastik karşıtı bir düzenlemeye dönüştüğünü" ve bunun daha kötü çevresel sonuçlara yol açabileceğini söyledi. IK Döngüsel Ekonomi Genel Müdürü Isabell Schmidt şöyle konuştu: "Kağıt ve kartondan yapılan gıda ambalajları genellikle plastik kaplamaya mecburdur çünkü kaplanmamış lifler nemi veya yağı tutamaz. Bununla birlikte, saf plastik ambalajlarla karşılaştırıldığında, bu ambalajların geri dönüştürülebilirliği önemli ölçüde düşük, ağırlıkları ise ortalama %40 yüksektir, bu da enerji tüketimi üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir."
Avrupalı plastik dönüştürücülerini temsil eden EuPC, şubat ayında AAAY'nin plastik ambalajlara yönelik özel kurallarının ve diğer malzemelere yönelik muafiyetlerin "büyük olasılıkla AB hukukuyla uyumlu olmadığını" öne süren bir hukuki değerlendirme yayınladı. Bu durumun "Avrupa'da veya ulusal düzeyde yasal ihtilafların çığ gibi büyümesine ve sonuç olarak çerçevenin istikrarsızlaşmasına ve kurmayı amaçladığı ambalaj için döngüsel ekonominin baltalanmasına" yol açabileceği belirtildi.
AB dışındaki ülkelerle ticari anlaşmazlıklara yol açma potansiyeli nedeniyle Avrupa Komisyonu ticaret yetkililerini endişelendirdiği bildirilen "yansıtma" maddesine AB dışından da hukuki itirazlar gelebilir. IK, Komisyon'a "plastik geri dönüşüm ürünlerinin üretim sürecinde ve dolayısıyla plastik ambalajlı ürünlerin AB'de piyasaya sürülmeden önce üçüncü ülkelerden ithal edilmesinde AB'dekiyle aynı çevresel gerekliliklerin uygulanmasını öngören" maddeyle ilgili endişelerini açıklaması çağrısında bulundu.
Bununla birlikte, Avrupa Geri Dönüşüm Endüstrileri Konfederasyonu(EuRIC) ve Avrupa Atık Yönetimi Derneği (FEAD), Avrupalı geri dönüşümcülerin karşısındaki adil olmayan bir oyun alanı sorununu ele alması nedeniyle bu maddeyi memnuniyetle karşıladı. Yapılan ortak açıklamada, 2023 yılında "geri dönüştürülmüş olarak etiketlenen düşük maliyetli plastiklerin yoğun ithalatının" Avrupa'daki geri dönüştürülmüş plastik fiyatlarının %50'ye varan oranlarda düşmesine neden olduğu ve bunun da Avrupalı geri dönüşüm şirketlerinin ve sektöre yapılan yatırımların zararına olduğu belirtildi.