PAGEV’den Fransa’nın Plastik Kararına Tepki
AVRUPA BİRLİĞİ İNGİLTERE’DEN SONRA AĞIR BİR YARA DAHA ALDI
Avrupa Birliği plastik bıçakla bölünüyor
PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, Fransa'da kullan-at plastik ürünlerin satışına getirilen sınırlamaya ilişkin, "Türk plastikçilerin kaybının yıllık 30 milyon doları bulabilir" dedi.
Fransa'da hükümet 1 Ocak 2020’den sonra kullan-at plastik bardak, tabak, çatal,bıçak türü ürünlerin satışına sınırlama getiren 2015-992 numaralı tebliği meclisten geçirdi. Bu tebliğ ile Fransa’da sadece biyobazlı plastiklerden üretilen veya kompostlanabilir türdeki biyoplastiklerden elde edilen kullan-at tipi ürünler satılabilecek.
AA muhabirine konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Eroğlu, Fransa’nın söz konusu ürünlerin üretiminde güçlü bir ülke olmadığına dikkati çekerek, bu konuda Avrupa Birliği (AB) içinde Almanya, İtalya ve İspanya’nın daha etkin durumda bulunduğunu söyledi.
Özellikle İspanya'nın AB içinde kullan-at ürünlerin üretiminde öncü olduğunu belirten Eroğlu, Fransa'nın kendisinde güçlü olmayan bir endüstriye yasak getirerek, iç pazarında kendi tebliğine göre üretim yaptırıp, başarısız olduğu bir rekabet alanını yeniden düzenlemek istediğine işaret etti.
Eroğlu, Fransa'nın bu tebliğ ile 2020 yılında AB içindeki diğer ülkelere de Fransız pazarına mal satışında engel çıkararak haksız rekabete sebep olacağını dile getirdi.
Söz konusu tebliğin ekonomiye olumsuz etkisinin büyük olacağını ve Fransa'ya ihracat yapan Türk firmaların işinin de etkileneceğini belirten Eroğlu, "Fransa’nın dış ticaret açığı verdiği ve ağırlıklı olarak ithalat yaptığı bu ürün grubunda Türkiye çok önemli bir üretici. Fransa bu tebliğle Fransa’ya ithalatı yapılan yıllık 500 milyon dolarlık plastik ürüne haksız rekabet yaratırken, Türk ihracatçısının kaybı yıllık 30 milyon doları bulabilir. Gümrük Birliği anlaşması içerisinde olduğumuz AB'nin kendi içinde birliğini sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye olarak, AB’ye giriş sürecinde kanunlarımızı AB’ninkilere uyumlaştırıyoruz. Ancak AB’ye uygun normlarda ürettiğimiz plastik ürünlerimizi 2020 yılından sonra Fransa’ya ihraç edemeyeceğiz gibi garip bir durum ortaya çıkıyor." ifadelerini kullandı.
"Avrupa ortak pazar olma konumunu hızla kaybedecek"
Yavuz Eroğlu, bu tebliğin İngiltere’nin AB'den çıkış referandumundan sonra birlikteki büyük bir çatlağı gözler önüne serdiğini vurgulayarak, Fransa'nın böylece AB’nin ortak tek pazar kuralını da bozduğunu kaydetti.
Fransa dışındaki AB ülkelerinde böyle bir uygulama bulunmadığını, bu ürünlerin diğer AB ülkelerinde üretilerek satışa sunulduğunu belirten Eroğlu, dolayısıyla bu tebliğin devreye gireceği 2020 yılında Almanya’da üretilen bir plastik ürünün Fransa’ya satılamayacağını, Avrupa'nın bir birlik ve ortak pazar olma konumunu hızla kaybedeceğini söyledi.
Avrupa Gıda Güvenlik Ajansı gibi AB’nin kendi bilimsel otoritelerinin de Fransa’yı bu politik kararından döndürmeye gücünün yetmediğini belirten Eroğlu, şöyle devam etti:
"Bir ürünün çevreci olup olmadığını anlamak için bilimsel olarak o ürünün tüm yaşamı boyunca çevreye etkisini ölçmek lazım. Yapılan araştırmalar, Biyoplastiklerden yapılan ürünlerin kağıt, seramik ve camdan ürünlerle kıyaslandığında yasaklanmasını gerektiren herhangi bir durum olmadığını gösteriyor. Tebliğin çok hızlı şekilde hazırlandığını ve çelişkiler olduğunu düşünüyoruz. Örneğin tabaklar bu tebliğe giriyor ama kaseler giriyor mu? Bu tebliğ plastik tabak, bardakları tek sefer kullanılmalarına göre kapsama almış. Ancak plastik mamul üreticileri hiçbir ürünü tek veya iki kere kullanılsın diye yapmaz. Fransa’da apar topar çıkarılan bu bilimsellikten yoksun, politik tebliğin ortaya koyduğu standartta bir üretim yapmak da mümkün değildir."
Eroğlu, tebliğde belirtilen kalınlıklarda Biyo malzemeden üretim yapılamayacağını belirterek, Biyoplastiklerin şu anki halleriyle sıcak kullanıma dayanıklı olmadığını ve öreğin 25 derecede bozulması öngörülen bir ürünün sıcak çayda eriyeceğini dile getirdi.
Bu tebliğin tek-kullanımlık ürünlerin sağladığı faydaları göz önüne alıp, hesaplanmış bir tebliğ olmadığını vurgulayan Eroğlu, bu ürünlerin sağlık ve hijyen için hastanelerde, mahkumların kendilerine ve başka mahkumlara zarar vermemesi için hapishanelerde, hafif olmaları sebebiyle sağladıkları yakıt tasarrufu ve cam gibi tehlikeli bir silaha dönüşmemesi için uçaklarda kullanılmasının önemine işaret etti.
Eroğlu, birkaç yüzyıl öncesinde veba, kızıl, çiçek, kolera gibi salgın hastalıklar ve onlara eşlik eden kıtlık ve kuraklıkların, tarih boyunca milyonlarca kişinin ölümüne neden olduğunu hatırlatarak, bugün toplu yaşamanın bir parçası olan ‘plastik tek-kullanımlık’ ürünlerin bulaşıcı hastalıkların yayılmasının durdurulmasında en önemli araçlardan biri olduğunu vurguladı.
Fransa’nın çıkardığı bu tebliğle kullan-at ürünlerin doğaya atılmasını da artırarak çevre kirliliğine sebep olacağını göz ardı ettiğini belirten Eroğlu, "Tebliğde geçen kompostlama, doğaya attığınızda ürün yok olacak anlamına gelmez. Ancak özel ısı, nem ve ortamda bu biyoplastik ürünler kompostlanmaktdır. Elbette geniş halk kitleleri bunu bilmediğinden daha çok ürünün doğaya atılmasına sebep olunacaktır. Aslında en çevreci ve ekonomik çözüm plastik ürünlerin kaynağında ayrı toplanıp geri dönüştürülmesidir." ifadelerini kullandı.
"Bu tebliğin Fransa’daki seçim gözetilerek çıkarıldı"
Yavuz Eroğlu, PAGEV'in yanı sıra İcra Kurulu üyesi olduğu Avrupa Birliği Plastik Üreticileri Derneği (EUPC) olarak da Avrupa Komisyonuna 2020 yılında bu tebliğin uygulanmaması için gerekli yazılarla başvurduklarını ve görüşmeleri devam ettireceklerini söyledi.
Brüksel'de AB komisyonunun bu konuda harekete geçmesini sağlamak üzere görüşmeler yapacaklarını aktaran Eroğlu, AB’nin hem kendi geleceği hem de kişilerin politik çıkarları yerine bilimsel gerçeklerin öne çıkması adına gerekli duruşu göstereceğini umduklarını kaydetti.
Şu an AB kurumlarındaki liderlik eksikliğinin, karar alma süreçlerini felç ettiğini aktaran Eroğlu, bu sebeple AB üyesi bazı ülkelerde son zamanlarda popülarist ve durumu idare edecek kararlara imza atıldığına işaret etti.
Eroğlu, İstanbul Plastik Zirvesi Deklarasyonu çerçevesinde Türkiye olarak, AB üyesi gibi plastik sektöründe söz sahibi olduklarını ve tebliğin sektörü etkilemesine izin vermeyeceklerini vurguladı.
Konuyu AB Komisyonu Çevre Genel Müdürü Karmenu Vella ve AB Komisyonu Ticaret Genel Müdürü Jean-Luc Demarty ilettiklerini belirten Eroğlu, tüm AB Plastik Derneklerini İstanbul Plastik Zirvesi Deklarasyonu çerçevesinde acil olarak toplayacaklarını söyledi.
Eroğlu, bu tebliğin popülist bir yaklaşımla Fransa’daki seçim gözetilerek ve seçmenleri yanıltıcı bir şeklide çıkarıldığını belirterek, “Sayın Bakan Segolene ilk başta yasağa karşı iken daha sonra görev süresi bitmeden kişisel popülaritesini artırmak için U dönüşü yaptı. Bu dönüşte Fransa’daki şu anki iç karışıklıklar ve aşırı sağ aday Marie Le Pen karşısında Sayın Segolene’nin öne çıkma çabası olarak yorumluyoruz." diye konuştu.