30. SYSKEVASİA AMBALAJ VE PLASTİCA FUARI ATİNA’DA DÜZENLENDİ

PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu Türkiye plastik ve geri dönüşüm sektörünü anlattı

Yunanistan’ın Başkenti Atina, 12-15 Ekim tarihlerinde bu yıl 30.’su düzenlenen Syskevasia Ambalaj ve Plastica Fuarı’na ev sahipliği yaptı. Metropolitan Expo’da gerçekleştirilen Fuarın açılış gününde Yunanistan Plastik Sanayicileri Derneği (AHPI) tarafından Döngüsel Ekonomi ve Plastikler konusunda bir de konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak davet edilen PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, yaptığı sunumda komşu plastik üreticileri ile Türkiye plastik ve geri dönüşüm sektörlerindeki son gelişmeleri paylaştı.

Syskevasia Ambalaj ve Plastica Fuarı kapsamında hayata geçirilen “Döngüsel Ekonomi ve Plastikler” Konferansı, plastik sektöründeki yeni gelişmeler ve çevresel konuların farklı bakış açıları ile tartışıldığı bir platforma dönüştü. Konferansta ayrıca Avrupa’nın da üzerinde en çok durduğu göç ve sığınmacılar sorunu sıkça gündeme geldi. Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılar konusunda yaptıklarından da övgüyle söz edildi.

Döngüsel Ekonomi ve Plastikler Konferansı, Yunanistan Plastik Sanayicileri Derneği (AHPI) Başkanı Dimitrios Syrmos ve Yunanistan Enerji ve Çevre Bakan Yardımcısı Socrates Famellos’un açılış konuşmaları ile başladı. AHPI Başkanı Dimitrios Syrmos, plastik sektörünün Yunanistan ekonomisinin krizden çıkışına en çok katkı sağlayan sektörlerden biri olduğunu belirtti. Dimitrios Syrmos ayrıca Yunanistan’ın Suriyeli sığınmacılar dahil birçok çevre sorunu varken plastik konusunun tüm sorunların kaynağıymış gibi gösterilmesini eleştirdi.

Bakan Yardımcısı Socrates Famellos, Avrupa Birliği’nin sanayi ve çevre politikalarına uyum konusunda mesajlar verdiği konuşmasında, Yunan plastik sektörünün AB’nin plastiklerle ilgili stratejisine uyum sağlayacağını ancak bu dönüşümü sağlarken plastik sanayine zarar vermekten kaçınacaklarını söyledi. Famellos, çözümü yerli plastik üreticilerini dinleyerek bulacaklarını da dile getirdi.

Yunanistan Enerji ve Çevre Bakan Yardımcısı Socrates Famellos: “PAGEV’in çalışmalarını yakından izliyor ve takdir ediyoruz”

Yunanistan Enerji ve Çevre Bakan Yardımcısı Socrates Famellos, konuşmasında PAGEV’in plastik sektörü ve çevreyle ilgili çalışmalarını yakından izlediklerini ve takdir ettiklerini söyledi. Bakan Yardımcısı, çevrenin insan faktöründen soyutlanamayacağının altını çizerek Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılar için yaptıkları ve mülteci sorununun çözümü için sunduğu katkılardan da övgüyle bahsetti.

Döngüsel Ekonomi ve Plastikler Konferansı, Socrates Famellos’un ardından söz alan Avrupa Plastik Üreticileri Derneği (EuPC) Direktörü Alexander Dangis’in “AB Plastik Ajandası: Sektörümüzün Geleceği?” başlıklı konuşması ile devam etti.

Avrupa’daki plastik endüstrisinin ulaştığı büyüklük ve ekonomiye katkısından bahseden Dangis, plastik sektörünün Avrupa’da 50 bin mamul üreticisi, 2 bin hammadde üreticisi ve bin geri dönüşümcü firma bulunduğunu, bu firmaların 263 milyar Avro’ya sahip olduğunun bilgisini vererek 1 milyon 770 bin kişiye istihdam sağladığının altını çizdi.

AB Döngüsel Ekonomi Paketinin plastik sektörüne getirdiği yükümlülüklerden bahseden Alexander Dangis, AB direktiflerinin tüm dünyada medyaya yansıyan olumsuz plastik algısından etkilendiğini belirterek Ellen MacArthur Vakfı tarafından hazırlanan ve “2050 yılına kadar okyanuslarda balıktan daha fazla plastik olacak” şeklindeki çalışmasını örnek gösterdi. Dangis şunları söyledi: “Önümüzdeki dönemde Plastik Sektörü olarak; plastiklerin geri dönüştürülebilirliğini iyileştirmek ve geri dönüştürülmüş plastik hammaddeye talebi artırmak için yeni çalışmalar yapmalı, daha fazla plastik atık toplayarak son teknoloji geri dönüşüm tesisleri kurmalıyız. AB genelinde atıkların ayrı toplanması ve ayrıştırılması için daha iyi ve standartlaştırılmış bir sistem oluşturulmalı. Geri dönüştürülen bu atıklar daha rekabetçi ve esnek bir plastik endüstrisi için daha fazla katma değer sağlayacak. Dünya çapında çözümler üretmek ve uluslararası standartlar geliştirmek için dünyanın dört bir yanından ortaklarla çalışacağız. Hindistan Ganj Nehri’nin temizliği gibi başka projeleri de desteklemeye devam edeceğiz”.

Plastics Europe Akdeniz Bölge Direktörü Giuseppe Riva ise konferansta “Döngüsel Ekonomi Çerçevesinde Plastik Sektörünün Yükümlülükleri” konulu bir sunum gerçekleştirdi ve Plastics Europe olarak yürüttükleri faaliyetlerden bahsetti. “İyi Süpürme Operasyonu (Operation Clean Sweep)” etkinlikleri hakkında da bilgiler paylaştığı konuşmasında PlasticsEurope’un AB’nin tek kullanımlık plastikleri yasaklamayı öngören taslak yönetmeliği hakkındaki görüşlerini dile getirdi. Riva, geri dönüşümün önemine vurgu yaparken tüketicinin bilinçlendirilmesinin önemine değindi.

PAGEV Atina’da Türk plastik sektörünü temsil etti.

Döngüsel Ekonomi ve Plastikler Konferansı dolayısıyla davet edildiği Atina’da komşu plastik üreticilerine seslenme fırsatı bulan PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, Avrupa Birliği’nde tartışılan çevresel sorunlar ve bu tartışmalardan direkt olarak etkilenen plastik endüstrisi ile ilgili görüşlerini de paylaştı. PAGEV Başkanı, Yunan plastik üreticileri yanında Avrupalı meslektaşları ve plastik örgütlerinin üst düzey temsilcileri ile buluştuğu etkinlikte, “Döngüsel Ekonomi Çerçevesinde Türkiye Plastik ve Geri Dönüşüm Sektörü” temalı bir sunum gerçekleştirdi.

PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, konuşmasının başında çevre ile uyumlu kalkınma modellerine inandıklarını belirtti. Çevre konusunun sadece Çevre Örgütlerinin değil hepimizin önceliği olduğunu vurgulayarak konuyu bilimsel bir çerçevede değerlendirmek gerektiğini söyledi. Plastiğin hayatımıza yaptığı yeri doldurulmaz katkıları da anlatan Eroğlu, bu katkının her sene yeni uygulamalarla artmaya devam edeceğini ifade etti.

Döngüsel ekonomi ve plastiklerin bu döngüdeki yerine dair farklı yaklaşımların dile getirildiği ve fikir alışverişleri ile oldukça verimli geçen konferansın ardından Syskevasia Ambalaj ve Plastica Fuarı’nın açılışı gerçekleştirildi ve firma stantları gezildi.

Etiketler

Sayfa başına dön