2015’TE 8 MİLYON KİŞİNİN ATIĞI GERİ DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

PAGÇEV 152 bin ton atık geri dönüşümüile ekonomiye 422 milyon TL katkı sağladı

PAGEV’in “Sorumlu Endüstri, Sorunsuz Çevre” misyonu ile hayata geçirdiği Türkiye’nin ambalaj atıkları yetkilendirilmiş kuruluşu PAGÇEV çalışmalarında başarıyla ilerliyor. 2015 yılı sonunda 39 belediye işbirliği yapan PAGÇEV 152 bin ton ambalaj atığının geri kazanımını sağladı. Yaklaşık 8 milyon kişinin atığına ulaşarakekonomiye422 milyon liralık katkı sağladı. PAGÇEV ulaştığı atık dönüşüm miktarıyla 973 yetişkin ağacın kurtulmasına ön ayak olurken; 180 ailenin bir yıllık elektrik tüketimini ve 10 ailenin ise su tüketimini karşıladı. 2016 yılında hedef 200 bin ton ambalaj atığını geri dönüşüme kazandırmak olarak belirlendi.

Günümüzde tüm dünya ülkeleri ‘kullan-at’ alışkanlığını yerine ‘kullan-geri dönüştür-tekrar kullan’ anlayışını benimsiyor. Türkiye’nin de çalışmalarına yoğunluk verdiği geri dönüşüm faaliyetleri ülke genelinde yaygınlaşıyor. Türkiye’nin ambalaj atıkları yetkilendirilmiş kuruluşu PAGÇEV (Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı Geri Dönüşüm İktisadi İşletmesi) atık yönetimi çerçevesinde yürüttüğü ambalaj atıklarının azaltılması, yeniden kullanımı ve geri dönüşümüçalışmalarında hızla ilerliyor. 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 38 artışla 152 bin ton ambalaj atığını geri dönüştüren PAGÇEV ülke ekonomisine 422 milyon lira kazandırdı. Aynı dönemde 39 belediye ile yaptığı işbirliği sonucunda bir önceki yıla göre yüzde 100 artışla yaklaşık 8 milyon kişinin atığını geri dönüştürdü.

PAGÇEV geri dönüştürdüğü 152 bin tonluk ambalajatığı sayesinde hem ekonomiye hem de çevreye verdiği katkıyı artırdı. Örneğin; 2015 yılında PAGÇEV’in dönüştürdüğü atık miktarı sayesinde 973 adet yetişkin ağaç kurtarıldı. Bu ağaçlarla yaklaşık olarak 12 bin metreküp karbondioksitin havada tutulması önlendi. Geri dönüştürülen plastik atıklar ile 180 ailenin yıllık elektrik tüketimine eşit olan 495 bin kilowatt elektrik tasarrufu yapıldı. Kâğıt ve kompozit geri dönüşümü sayesinde 10 kişilik bir ailenin yıllık tüketimine karşılık gelen 1,5 milyon metreküp su tasarrufu sağlandı. Ayrıca geri dönüştürülen cam ve plastik atıklar sayesinde 627 araç deposu yakıtına eşit 29 bin litre fosil yakıt tasarrufuna imza atıldı. Tüm bu atıkların geri dönüştürülmesi ve atık depolama sahalarına gönderilmemesi sayesinde de 113 adet futbol sahasına denk gelen 819 bin ton metreküp alandan tasarruf edildi.

Plastik ile birlikte kâğıt, karton, ahşap, kompozit, cam ve metallerden oluşan ambalaj atıklarının geri dönüşüm zincirini tamamlayan PAGÇEV’in 2015 yılında topladığı atıklar arasında ilk sırayı yüzde 57 ile kağıt ve karton aldı. İkinci sırada ise yüzde 31 ile plastik ürünleri yer aldı. Geri kalan bölümü de cam, metal, kompozit ve ahşap oluşturdu. PAGÇEV 2016 yılı hedefini ise 200 bin ton ambalaj atığının geri dönüşümü olarak belirledi.

Atık toplama çalışmalarının yanı sıra yıl boyunca geri dönüşümü tüm ülke geneline yaymak üzere çeşitli etkinliklere de ağırlık verdiklerini belirten PAGÇEV Genel Müdürü Yağmur Cengiz, “2015 yılı boyunca özellikle ilköğretim okullarındaki eğitim programları ve ev kadınlarına yönelik farkındalık çalışmaları gerçekleştirdik. Aynı zamanda bu farkındalığın ülke geneline yayılması için “kamu spotu” yayınladık. Hazırlatmış olduğumuz kamu spotunun Ağustos-Aralık dönemleri arasında 22 kanalda toplam 89 bin 685 saniye yayınlanmasıyla etkili bir farkındalık oluşmasına katkı sağladık” dedi.

2015 yılı boyunca Türkiye’nin dört bir yanında büyük ve küçük yaştaki birçok çevreciyle bir araya gelerek çeşitli projeler hayata geçirdiklerini açıklayan Cengiz, “PAGÇEV olarak yıl içerisinde Beşiktaş Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi Bisiklet Kulübü işbirliği ile İstanbul’da özel bir bisiklet turu düzenledik. Turu başarıyla tamamlayan çevreci ve sporcu bireylerimize hediyeler dağıttık. Aynı zamanda Haziran ayında Çevre Haftası kapsamında Sualtı Temizlik ve Bilinçlendirme Hareketi Derneği ve Beşiktaş Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen 6. Konuşan Balık Şenliği’nde de yerimizi aldık. 200’den fazla öğrencinin katıldığı etkinlikte aralarında Beşiktaş Belediye Başkanı ve PAGEV Yönetim Kurulu üyesinin de bulunduğu 20 dalgıç su altından atık toplayarak kıyıya getirdi ve öğrencilere bu artıkları sergiledi. Ayrıca su altı kameraları sayesinde çocuklara deniz altındaki atıklar gösterildi. PAGÇEV olarak çevre odaklı, çevreyi koruyan her türlü etkinliğin destekçisiyiz. Yıl boyunca gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmalar bu anlamda bizim için büyük önem taşıyor. 2016 yılında da hem atık toplama hem de çevre faaliyetlerimizehızla başladık. Ev sahipliğini PlasticsEurope ve PAGEV-PAGÇEV olarak bizim üstlendiğimiz “Okyanuslarda Sıfır Plastik Atık” ana temalı Polytalk konferansını geçtiğimiz günlerde düzenledik. Özel davetlimiz olarak bize eşlik eden T.C. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan ile kıyı temizliği için Dünyada ve Türkiye’de yapılan çalışmaları örnekleriyle paylaştık. Türkiye’de atıksız denizlere ulaşmak için başlattığımız WFO Türkiye - Mutlu Balıklar projemizi desteklediklerini belirten Bakan Yardımcımız,deniz çöpleriyle etkin mücadele amacıyla İstanbul için Deniz Çöpleri Eylem Planı hazırlandığının müjdesini de verdi” diyerek sözlerini tamamladı.

Etiketler

Sayfa başına dön